Gan veikalos, gan tirgos pārtikas produktu cenas lēnām pazeminās, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra apkopotā informācija.
"Ražotāji un tirgotāji nesteidzas ar strauju cenu pazeminājumu, gaidīdami pircēju reakciju. Daži, kuri ir apsviedīgāki, izmanto šo situāciju, apsteidzot konkurentus, un iet patērētājiem pretī. Līdz ar to iezīmējas divas cenu veidošanas tendences. Viena, kas iezīmē stīvu stabilitāti, un otra - elastīgus meklējumus," uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Pārtikas produktu cenas veikalos šā gada aprīlī, salīdzinot ar to pašu periodu pagājušajā gadā, visvairāk ir samazinājušās citroniem - par 64%, kāpostiem - par 56%, sarkanajai paprikai - par 40% un gurķiem - par 32%, informēja biedrības "Mārketinga padome" sabiedrisko attiecību speciāliste Andra Ūdre.

Vislielākais cenu pieaugums šogad, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, ir bijis margarīnam - par 30%, svaigam cūkgaļas šķiņķim - par 27%, kūpinātam cūkgaļas šķiņķim - par 23%, majonēzei - par 29% un kafijas pupiņām - par 19%.

Savukārt vislielākais cenu samazinājums šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, bijis Latvijā audzētajiem gurķiem - par 41%, importa gurķiem - par 23% un ziedkāpostiem - par 15%. Tikmēr vislielākais cenu pieaugums aprīlī, salīdzinot ar martu, bijis kartupeļiem - par 39%, burkāniem - par 21%, cūkgaļas ribiņām - par 18% un svaigai laša filejai - par 12%.

Visu galveno pārtikas produktu cenas veikalos kopš šā gada janvāra ir samazinājušās, izņemot sviestu, eļļu, maizi, cukuru un kafijas pupiņas.

Savukārt tirgos pārtikas produktu cenas šā gada aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, visvairāk ir samazinājušās sviestam - par 52%, pienam - par 24% un āboliem - par 28%, bet visbūtiskāk tās ir pieaugušas ķirbjiem - par 76%, salātiem - par 50%, kūpinātam speķim - par 34% un kūpinātam šķiņķim - par 32%.

Aprīlī, salīdzinot ar martu, visbūtiskāk tirgos ir samazinājušās cenas zemenēm - par 33%, skābētiem kāpostiem - par 13%, vietējiem gurķiem un cūkgaļas karbonādei - par 11%. Savukārt cenas ir pieaugušas ķirbjiem - par 51%, salātiem un tomātiem - par 20%, bietēm - par 14% un ziedkāpostiem - par 12%.

Arī tirgos visu galveno pārtikas produktu cenas kopš šā gada janvāra ir samazinājušās, izņemot medu, kūpinātas reņģes, skābētus gurķus, burkānus, tomātus, ķirbjus, salātus un dzērvenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!