Latvijā kontrolējamo narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru sarakstā tiks iekļauta arī "salvia divinorum", paredz otrdien Ministru kabineta sēdē pieņemtie grozījumi noteikumos par Latvijā kontrolējamām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem.

Tāpat saraksts tiks papildināts arī ar citām jaunām atkarību izraisošām vielām: augiem un augu maisījumiem, kā arī ar benzilpiperazīnu un citām jaunajām sintētiskajām narkotikām, piemēram, piperazīnu, hidroksimitragīnu, kuras līdz šim Latvijā vēl nebija aizliegtas.

Kā ziņots, pēc masu mediju publikācijām tiesībaizsardzības institūciju rīcībā pērn nonāca informācija, ka tirdzniecībā interneta portālos un dažos veikalos pieejamas jaunas atkarību izraisošas vielas un to maisījumi, kas tautā pazīstami kā salvija, "Kratom", "Spice" un tamlīdzīgi, taču kontrolējamo vielu sarakstos tās joprojām nav iekļautas, līdz ar to ne policija, ne muita nevar apkarot šo vielu izplatīšanu un lietošanu.

Kā skaidro Veselības ministrija (VM), daudzas sarakstā iekļautās vielas pieder pie sintētisko narkotisko vielu grupas, kas iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu līdzīgi amfetamīnam un kuru lietošana apdraud veselību.

Saraksti ir arī papildināti ar augiem un vielām, kuru izplatīšana galvenokārt notiek interneta vidē un kuru ļaunprātīga lietošana ir konstatēta Latvijā, piemēram, salvija. Par minēto vielu ļaunprātīgu lietošanu ir sniegtas ziņas Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) Agrīnā brīdinājuma sistēmā par jaunām psihoaktīvām vielām.

VM norāda, ka līdz šim šie augi, produkti un vielas nebija iekļauti sarakstos, tāpēc personas, kuras tos ieved, izgatavo, izplata un lieto, tiesībsargājošās iestādes nevar saukt pie kriminālatbildības. Sarakstos no jauna iekļaujamās vielas un augi netiek lietoti ne medicīnā, ne arī citās tautsaimniecības nozarēs.

Grozījumi tika sagatavoti atbilstoši Eiropas Padomes 2003.gada 27.novembra lēmumam par kontrolpasākumiem un kriminālsodiem attiecībā uz jaunajām sintētiskajām narkotikām un Padomes 2008.gada 3.marta lēmumam par 1-benzilpiperazīna (BZP) pasludināšanu par jaunu psihoaktīvu vielu, uz kuru attiecas kontroles pasākumi un krimināltiesību normas.

Noteikumi tika sagatavoti, arī ievērojot 1961.gada ANO konvencijas par narkotiskajām vielām un 1988.gada ANO konvencijas pret narkotiku un psihotropo vielu nelegālu apgrozījumu normas, kurās noteikts, ka katra puse, ja uzskata to par nepieciešamu, "var veikt stingrākus pasākumus, nekā konvencijās paredzēti, ja tā uzskata šādus pasākumus par vēlamiem vai nepieciešamiem nelegālā apgrozījuma novēršanai vai likvidēšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!