Jau šā gada otrajā pusē policija Rīgas izklaides vietās plāno ieviest "luksofora sistēmu", kas nozīmē, ka katram klubam tiks piešķirts konkrētas krāsas signāls - sarkans, oranžs vai zaļš, pēc kura tūristi varēšot objektīvi spriest par konkrētās atpūtas vietas drošību.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece pulkvežleitnante Ieva Rekšņa, no Lielbritānijas aizgūtais "luksofora sistēmas" modelis šodien tika prezentēts VP tikšanās laikā ar sadarbības partneriem.

Saskaņā ar "luksofora sistēmu" policija apkopo un analizē datus par dažāda rakstura pārkāpumiem konkrētajā izklaides vietā, tostarp par sevišķi smagu noziedzīgo nodarījumu skaitu, narkotisko vielu izplatību, materiāla rakstura pretenziju skaitu no ārvalstnieku puses, klientu mantu pazušanas vai zādzību gadījumiem, miesas bojājumu nodarīšanu, konfliktu skaitu ar apsardzi, sīko huligānismu, kā arī par incidentiem, kas saistīti ar alkohola vai narkotisko vielu lietošanu.

Vadoties no iegūtās informācijas, policija katram no klubiem piešķir konkrētas krāsas signālu. Zaļš signāls nozīmē, ka klubam nav problēmu ar likumu, oranžs signāls ļauj izteikt brīdinājumu, turpretī sarkans signāls nozīmē, ka klubam būtu jāliedz iespēja turpināt uzņēmējdarbību, skaidroja Rekšņa.

Policija plāno pilnveidot šo modeli un sākt aprobēt jau šā gada otrajā pusē. Patlaban VP uzmanības lokā jau ir nonākuši vairāki Vecrīgas klubi, kur dažādu pārkāpumu skaits ir sasniedzis kritisko robežu.

Ar šādu "luksofora sistēmas" modeli pēc iepazīšanās ar policijas darbu Rīgā Latvijas kolēģus iepazīstināja Dienvidvelsas Kārdifas Galvenās policijas pārvaldes pārstāvji.

Velsas policisti norādīja, ka šāda kārtība Kārdifā pastāv jau kopš 2005.gada. Pilsētā regulāri notiek vērienīgas futbola spēles, kuru iznākumu līdzjutēji svin pilsētas izklaides iestādēs. Šādā konfliktspējīgā vidē Kārdifas policija izmanto programmu, kuras pamatā ir policijas, pašvaldības un izklaides iestāžu sadarbība. Programmas īstenošanas gaitā pārskatāmi tiek apkopota informācija, kas palīdz identificēt un, iespējams, slēgt izklaides vietas, kas ir problēmu un antisociālas uzvedības perēkļi.

Kārdifā visas licenzētās izklaides vietas ir iedalītas pēc to lieluma un ik mēnesi tiek analizēti ar alkohola lietošanu saistītie noziegumi un nekārtības, bet par katru izklaides vietā notikušu incidentu tiek ieskaitīti punkti. Klubiem ir noteikts, cik maksimāli "slikto" punktu var sakrāt, un, sasniedzot robežu jeb sarkano zonu, konkrētajam klubam problēmu risināšanai tiek noteikta kāda atbildīgā policijas amatpersona. Pie kam policija ir tiesīga šīm izklaides vietām atņemt licenci alkoholisko dzērienu lietošanai. Izklaides vietu īpašnieki Kārdifā ļoti labprāt sadarbojas ar policiju, lai tikai neciestu viņu uzņēmējdarbība, iepriekš norādīja Velsas kolēģi.

Valsts policijas pārstāvji regulāri veic profilaktiskus reidus Rīgas naktsklubos. 2009.gada pirmajos trīs mēnešos Rīgas Centra iecirknis šajos reidos sastādījis jau 126 administratīvo pārkāpumu protokolus par pārkāpumiem klubos. Reidi notiek sadarbībā ar citām atbildīgajām institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!