Foto: DELFI
Striktāki Latvijas karoga izmantošanas noteikumi oficiālās vizītēs, aizliegums izkārt Latvijas karogu pie graustiem vai ēkām, kuru fasāde ir remontā, ir tikai daži no otrdien valdības apstiprinātajiem punktiem Latvijas valsts karoga likumā.

Tā mērķis ir popularizēt Latvijas valsts simbolus sabiedrībā, stiprināt nacionālo pašapziņu, kā arī uzlikt par pienākumu ministrijām un pašvaldībām pie savām ēkām izkārt Latvijas karogu. Likumprojekts arī paredz valstī ieviest Latvijas valsts karoga vimpeļa lietošanas tradīciju.

Likumprojektu iesniedzēja – Ārlietu ministrija – norāda, ka tā ir konstatējusi būtiskas nepilnības un neatbilstību starptautiski vispārpieņemtajām protokola normām līdzšinējā Latvijas karoga izmantojumā.

Tāpat esot trūkumi saistībā ar precīzi reproducējamas karoga krāsas noteikšanu, kā arī Latvijas valsts, pilsētu, valsts iestāžu, starptautisko organizāciju un citu valstu karogu protokolāro lietošanu. Visbeidzot, ir nepieciešams Latvijas karoga krāsu tehniskos parametrus nostiprināt normatīvajā aktā.


Ekonomikas ministrs Artis Kampars valdības sēdē interesējās, vai likumprojekts reglamentē arī karoga izmantošanu sporta pasākumos, uz ko ĀM pārstāvji atbildēja noraidoši, piebilstot, ka likums gan paredz, ka pret karogu jāizturas ar cieņu.

Likumprojektā, kas vēl jāapstiprina Saeimai, būs aizliegts izmantot Latvijas karogu pie ēkām, kas atrodas avārijas stāvoklī, kuru fasāde tiek remontēta, kā arī „citās nepiemērotās vietās un apstākļos”.


Likums arī liegs lietot bojātu, izbalējušu, netīru vai saburzītu Latvijas karogu. Tāpat paredzēts, ka „lietošanai nederīgu Latvijas valsts karogu iznīcina diskrētā veidā, publiski nepieejamā vietā sadalot pa krāsu lentām”. Iepriekšējais likums par valsts karogu pieņemts 1994. gadā.

Jaunais likums nosaka precīzas krāsu proporcijas Latvijas karogā, kā arī sarkanās krāsas toni, karogu izkārtojumu valsts vizīšu laikā, amatpersonu kabinetos, vēlēšanu dienās, svētku, atceres un citās atzīmējamās dienās, telpās un automašīnās un dekoratīvos nolūkos.

Likums paredz arī Latvijas karoga vimpeļa izmantošanas nosacījumus un izskatu. Domāts, ka tas būs „trapecveida auduma lente Latvijas valsts karoga krāsās un krāsu proporcijās”. To nedrīkstēs lietot karoga kātā pie ēkas fasādes, un tas nebūs karoga aizstājējs, taču iedzīvotājiem tam būs jāgarantē „pienācīga cieņa”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!