Foto: DELFI
Lai arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) LTV raidījumā "100.pants" pirmdienas vakarā apgalvoja, ka pedagogu atlagojums septembrī saruks par 40%, tomēr gan Izglītības un zinātnes ministrija, gan Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku norāda, ka atalgojums kļūs uz pusi mazāks.

Viņa atzina, ka iepriekš saskaņā ar vienošanos ar skolotājiem, alga samazināta par 20%, bet atvaļinājuma naudu vasarā skolotāji saņems pilnā apmērā. Savukārt saskaņā ar valdības lēmumu samazināt budžetu par 500 miljoniem latu, skolotāju algas samazināsies vēl par 20%.

Koķe skaidroja, ka pērn pašvaldībām dotācijām pedagogu algām no 1. septembra līdz 31. decembrim valsts atvēlēja 79 miljonus latu, bet šogad – atvēlēs tikai 37 miljonus latu.

Koķe arī uzsvēra, ka netiek mainīta vienas slodzes likme – tā būs 21 stunda nedēļa, un par vienu slodzi skolotāji saņems 185 – 190 latus iepriekšējo 240 latu vietā.

Ministre arī paudusi, ka jauniem skolotājiem, iespējams, būs ne tikai alga, bet arī stipendijas, lai piesaistītu jauniešus darbam skolās. Koķe arī pauda, ka, visticamāk, 2000 skolotāju, kuri sasnieguši pensijas vecumu, pametīs darbu skolās, taču, cik vēl skolotājiem būs jāzaudē darbs, viņa nevarēja pateikt. “Neprasiet to man, prasiet to darba devējam,” sacīja ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!