Sūdzību par pensiju samazināšanu Satversmes tiesā (ST) pirmdien iesnieguši Mārtiņš Draudiņš un pensionāri Alberts Krols un Daumants Znatnajs, portālu „Delfi” informēja parijas „Tēvzemes nacionālo spēku savienība” pārstāvji.

Sūdzība iesniegta par Saeimā pieņemto likumu „Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”, kas paredz atņemt nestrādājošajiem pensionāriem 10% un strādājošajiem pensionāriem 70% no aprēķinātās un „uz mūžu” piešķirtās vecuma pensijas.

Drēziņa pieteikumā lūgts atzīt likuma Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam 3. panta pirmās daļas neatbilstību vairākiem Satversmes pantiem, Starptautiskā pakta par pilsoņu un politiskajām tiesību pantiem, Starptautiskā pakta par ekonomiskajiem, sociālajiem un kultūras tiesību pantiem un Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai.

Konstitucionālajā sūdzībā pieteicējs Drēziņš atsaucas uz Vācijas, Ungārijas konstitucionālo tiesu spriedumiem un Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūru. Sūdzībā uzsvērts, ka apstrīdētajai normai nav leģitīma mērķa, jo tās mērķis ir izstumt no darba tirgus vecāka gada gājuma cilvēkus. Pieteikumā norādīts, ka strādājošie pensionāri tiek diskriminēti ne tikai pēc vecuma, bet „arī attiecībā uz tiem vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri saņem ienākumus no kapitāla”.

Diskriminācijas aizliegums atspoguļojas arī Eiropas Savienības Pamattiesību hartas 21.pantā un Padomes direktīvā, ar ko nosaka kopēju sistēmu vienlīdzīgai attieksmei pret nodarbinātību un profesiju.

Prasības iesniedzēju uzsver, ka likumdevēja pārstāvji neslēpj, ka apzināti rīkojas pretrunā ar Satversmi. Piemēram, Zaļo un zemnieku savienības frakcija atbildes vēstulē iesniedzējam norāda: "Saeimas Juridiskais birojs uzskata, ka jaunā pensiju un pabalstu izmaksa likuma redakcija attiecībā uz strādājošajiem pensionāriem ir prettiesiska un samazinājums par 70 procentiem ir nesamērīgs un pretrunā ar Satversmi un to apzinās arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti, kā arī labklājības ministrs Uldis Augulis”.

Iesniedzēji aicina pensionārus pievienoties iesniegtajai konstitucionālajai sūdzībai, iesniedzot savus pieteikumus ST.

Portāls „Delfi” jau rakstīja, ka grozījumi valsts budžetā daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir samazinājuši iztikas līdzekļus, algas apgriežot pat līdz 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!