Iekšlietu ministrs Māris Gulbis intervijā žurnālam "Rīgas Laiks" norāda uz lielo cittautiešu īpatsvaru noziedznieku un ieslodzīto vidū un atzīst, ka šāda situācija var latviešos izraisīt "iekšējo nacionālismu."
Jāatgādina, ka savulaik žurnālā “Rīgas laiks” (RL) publicētā intervija ar politiķi Aināru Šleseru radīja ažiotāžu, pateicoties nerediģētajiem Šlesera izteicieniem par “skaistumu no iekšām” un citiem. Tāpat RL intervijā paustais krievu tautības cilvēku raksturojums kalpoja krievu kopienai kā iemesls pārmetumiem politiķim Andrim Ārgalim. Savukārt pagājušajā RL numurā asā intervijā žurnāla redakcija provocēja politiķi Ēriku Jēkabsonu par viņa morālo vērtību sistēmu.

"Es neesmu ne rasists, ne nacionālists. Bet, kad es redzu, kāda mums ir situācija, ka mums tomēr cittautieši ir lielākoties cietumos, ka cittautieši mums lielākoties ir noziedznieki, es zinu, kura personu grupa nodarbojas lielākoties ar narkotiku tirdzniecību, es zinu, ka viena etniskā grupa nodarbojas ar izspiešanām - man ir tā, ka man brīžiem šķiet - nu, kāpēc latvieši ir pelnījuši tādu situāciju?" pauž ministrs.

Viņš norāda, ka šo apstākļu dēļ reizēm rodas "tāds nacionālisms, iekšējais."

"Es iesaku arī sabiedrībai izvērtēt, "Jaunajam laikam" izvērtēt, "Rīgas Laika" lasītājiem izvērtēt to, kas sēž mūsu cietumos. Kādas tautības cilvēki. Tas nenozīmē to, kas es aicinu uz... Vienkārši katram pašam padomāt par to situāciju," saka Gulbis.

Iekšlietu ministrs atzīst, ka var saprast, kādēļ Eiropā pie varas nāk partijas, kas ir "pret migrāciju, pret migrantiem, pret imigrantiem un tamlīdzīgi."

"Mani tomēr uztrauc tas, kas patiesībā var notikt ar Latviju gan pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, gan pēc iestāšanos NATO," norāda iekšlietu ministrs.

Intervijā viņš arī spriež, kāpēc "tomēr latviešu cilvēki un vispār Latvijas cilvēki ir ļoti simpātiski."

"Aizbrauc uz Eiropu - tas tā nav. Tas tomēr ir rezultāts tam, ka te tik daudz cilvēku apgrozījušies gadsimtos. Zviedru armija, dāņu armija, poļi, krievi, vācieši, mēs esam jau vairāku gadsimtus atpakaļ sajaukušies," klāsta ministrs.

Skaidrojot "simpātisko latviešu" fenomenu, ministrs savus tautiešus salīdzina ar dzīvniekiem: "kā kaķis, ja tev ir tīras sugas kaķis, viņš ir ļoti slimīgs, ļoti kašķīgs, ilgi nedzīvo, bet ja viņš ir jauktenis, sētas runcis, viņš ir tāds riktīgs vecis. Tas pats ar latviešiem."

"Un, ja man prasa, vai es esmu lepns, ka es esmu latvietis - jā es esmu ļoti lepns, jo man šķiet, tas, ka mums ir tikai miljons trīssimt tūkstoši iedzīvotāju, bet mēs esam sīksti kā... - ko varētu nosaukt par sīkstu?" spriež ministrs.

Vēl Gulbis intervijā ekspremjeru Andri Šķēli nodēvējis par "likumīgo blēdi." "Šķēle mani vienmēr sauc par konjunktūristu - ka es piemērojos laikiem, bet par Šķēli varētu teikt, ka... nu, es teikšu, ka viņš ir likumīgais blēdis," intervijā "Rīgas Laika" marta numurā teicis Gulbis.

Uz žurnālistes Inese Zanderes jautājumu, vai ar to domāts "vor v zakoņe" (krievu val. - "likumīgais zaglis") Gulbis atbild: "Jā, un ja viņi nepārkāpj savus likumus, viņus īpaši neviens neaiztiek."

Gulbis ekspremjera vārdu arī min saistībā ar skandalozo kāpu apbūvi Saulkrastos. "Es, starp citu, tagad pilnīgi noteikti gribētu, lai ar melu detektoru atbild Andris Šķēle, lai viņš pasaka visai sabiedrībai, televīzijas tiešraidē, ka viņš nav saistīts ar Saulkrastu māju, kas tiek celta kāpu zonā. Lai pasaka," pauž iekšlietu ministrs. Pēc viņa teiktā, "tad notiks tas, ko sabiedrība gaidīs un ko es būšu gaidījis."

Runājot par iepriekšējo valdību, Gulbis norāda - "mēs bijām pieraduši pie vienas politiskās mašinērijas, bijām pieraduši pie "Latvijas ceļa", Tautas partijas, tomēr es ļoti labi redzēju to situāciju, kas notika ar privatizāciju, es redzēju, kā tie oligarhi veidojās un faktiski policija viņus nemaz neaiztika, nemaz neinteresējās."

Gulbis sola, ka pašreizējās valdības laikā "mēs dzīvosim savādāk, bet ceru, ka labāk", un skaidro paša pārstāvētā Ministru kabineta atšķirību no priekšgājējiem.

"Ja mēs pieņemam kādu lēmumu vai kādu rīkojumu, tad mēs pat neiedomājamies par to, ka no tā rīkojuma var izrietēt kādas biznesa intereses vai kāds labums kādam cilvēkam. Un te ir tā atšķirība - arī par tām algām runājot - godīga politika maksā naudu! Tas rezultāts, ka mēs ministriem maksājām mazas algas - ko tas izmaksāja mūsu valstij! Tie 2000 lati, tā ir deķa redzamā daļa, kas notika zem tā deķa tad, kad bija 600 lati, mēs tikai varam iedomāties. Tas ir tas pirmais, varbūt tas ir godīgums," klāsta Gulbis.

Iekšlietu ministrs arī sūrojas, ka šobrīd ir sarežģītā situācijā, jo "atsevišķos gadījumos ir iesaistīti" viņa paziņas un bijušies draugi.

"Būtu sāpīgi tad, ja viņiem paslīdētu kāja un viņi turpinātu kādas darbības vai noziedzīgus nodarījumus un tiktu, teiksim, nograbināti vai kā savādāk. Tad būtu žēl. Bet tanī pašā laikā es šobrīd gribu ievērot likumu un es uzskatu, ka tas likums jāievēro visiem, neatkarīgi no tā, kas tu esi," pauž iekšlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!