Valsts prezidente Vaira - Vīķe Freiberga neizslēdz, ka Einara Repšes ("Jaunais laiks") vadītajai valdībai varētu pienākt brīdis, kad vajadzēs domāt par nepieciešamību demisionēt.
Tā prezidente sacīja svētdien intervijā LNT raidījumam "Nedēļa".

"Es domāju, ka varētu pienākt tāds brīdis, kad viņam par tādu soli būs jādomā. Tas varētu pienākt, ja valdība ilgstoši atrodas situācijā, kur sava mazākuma valdības statusa dēļ viņai ir grūtības pieņemt valstij nepieciešamus lēmumus jeb rīcības. Bet to tikai laiks var rādīt," jautāta par Repše valdības iespējamo atkāpšanos, sacīja prezidente.

Tāpat prezidente norādīja, ka valdības krīzes viens no iemesliem ir bijušas vadošo politiķu sliktās personiskās attiecības. "Katrā ziņā es domāju, ka latviešiem nav lielas nepieciešamības skatīties meksikāņu seriālus, mēs jau varam vērot, kas notiek mūsu pašu valstī.. Personīgā nesaderība un emocijas noteikti spēlē savu lomu. Taču ne vienīgo un varbūt pat ne galveno," pauda Vīķe - Freiberga.

Savukārt jautāta par to, kā viņa vērtē Repši un viņa darbu, prezidente bija lakoniska: "Man sūdzību nav". Prezidente arī norādīja, ka būtu nekorekti vērtēt premjeru, jo īpaši tādēļ, ka gan viņa, gan Ministru prezidents joprojām ir amatā. "Par to es rakstīšu memuāros," sacīja viņa.

Tāpat prezidente atzina, ka viņu ir pārsteidzis tas, kā Repše reaģējis uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi saistībā ar viņa finansu darījumiem. Jo īpaši tādēļ, ka viens no Repšes saukļiem bijis atklātība finanšu lietās. Vīķe - Freibega uzskata, ka premjeram drīzāk vajadzējis rādīt piemēru, momentā izklāstot detaļas un novēršot jelkādas aizdomas. Prezidente gan uzskata, ka no likuma viedokļa Repšes rīcībā pārkāpumu nav, taču "no ētikas ir zināmi aspekti, kas nonāk pelēkajā zonā".

Jau ziņots, ka valdības krīze sākās pēc tam, kad premjers Einars Repše nolēma atlaist Ministru prezidenta biedru Aināru Šleseru. Ar Šlesera aiziešanu nebija mierā viņa pārstāvētā Latvijas Pirmā partija un nolēma pamest valdošo koalīciju. Repše šobrīd vada mazākuma valdību, konsultējoties valdības atbalstu gan ar koalīciju, gan opozīciju. Repše uzskata, ka vēl pirms Šlesera atlaišana valdība faktiski strādājusi mazākumā, jo Latvijas Pirmā partija apzināti darbojusies pretēji valdības interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!