Gandrīz puse jeb 46% Latvijas sieviešu vismaz vienu reizi ir izdarījušas abortu, liecina pārskata dati par iedzīvotāju reproduktīvo veselību Latvijā no 1997. līdz 2003.gadam.
Gandrīz pusei no Latvijas sievietēm ir veikts aborts

23% sieviešu ir bijis viens aborts, 16% - divi, 9% - trīs, bet 8% - četri un vairāk aborti. Atkārtotus abortus biežāk veikušas sievietes, kurām pašlaik ir 35-49 gadu. Šajā vecuma grupā vairāk nekā puse sieviešu ir apsvērušas iespēju izdarīt abortu.

Pētījuma autori kā satraucošu uzsver faktu, ka patlaban arī apmēram piektā daļa jauno sieviešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem ir veikušas atkārtotu abortu, bet vismaz viens aborts ir bijis 33% jauno sieviešu. Pēc pētījuma autoru domām, viens no iemesliem augstajiem aborta rādītājiem ir aborta uzskatīšana par dzimstības kontrolēšanas līdzekli: 14% sieviešu atzīst abortu par normālu dzimstības regulēšanas metodi.

Pētījuma autori skaidro, ka lielais abortu skaits ir saistīts arī ar augstu neplānoto grūtniecību procentu, ko veicina izsargāšanās līdzekļu nelietošana vai nepareiza lietošana. Visbiežāk neplānota ir atkārtota grūtniecība. Pirmās grūtniecības iznākums lielākajā daļā, 57% gadījumu, ir dzemdības, bet ar katru nākamo grūtniecību pieaug iespēja, ka tiks veikts aborts.

Pēdējo piecu gadu laikā veikto abortu skaits gan ir pakāpeniski mazinājies, secināts pētījumā. 1997.gadā tika veikti 21 768 aborti, bet 2002.gadā abortu skaits bija par trešo daļu mazāks - 14 685 aborti. Tāpēc pētījuma autori prognozē, ka nākotnē jaunākām sievietēm retāk nāksies izšķirties par abortu.

Tomēr salīdzinājumā ar Skandināvijas valstīm abortu skaits uz 1000 dzimušajiem Latvijā ir trīs reizes lielāks nekā Zviedrijā un četras reizes lielāks nekā Somijā. Latvijā 2001.gadā tika veikti 796 aborti uz 1000 cilvēkiem, Zviedrijā - 347, bet Somijā - 190.

Saskaņā ar pētījumu lēmumu par aborta veikšanu ietekmējuši dažādi faktori - 45% gadījumu sievietes norāda, ka nevēlas bērnu, 40% gadījumu bērns ir nevēlams finansiālu apsvērumu dēļ, 25% sieviešu nav psiholoģiski gatavas bērna piedzimšanai, 16% gadījumu bērna nākšana pasaulē būtu traucējusi karjerai, bet 10% gadījumu bērnu nav vēlējies vīrs vai partneris.

Pārskata sagatavošanai aptaujāta 1251 sieviete vecumā no 15 līdz 49 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!