Ministru prezidents Indulis Emsis (ZZS) cer, ka jūlijā varēs publiskot marta sākumā parakstīto mierizlīgumu vairākus gadus ilgušajā tiesvedībā starp Latvijas valsti un otru SIA "Lattelekom" īpašnieku - kompāniju "Tilts Communications" (TC), kura pieder Skandināvijas telekomunikāciju koncernam "TeliSonera".
Intervijā Latvijas Radio premjers sacīja, ka valdība būtu gatava mierizlīgumu publiskot kaut šodien, tomēr šādai rīcībai nav saņemta viena no līgumslēdzējiem rakstiska beznosacījumu atļauja.

Jau ziņots, ka mierizlīgums tika parakstīts 3.martā. Vienošanās tika slēgta starp Latvijas valdību, "Lattelekom", TC, "TeliaSonera Finland", "TeliaSonera" un "Cable&Wireless", kurai agrāk piederēja TC daļas.

Emsis atturējās nosaukt to, kura kompānija kavē materiālu publiskošanu. Premjers norādīja, ka valdība nepārtraukti veic saraksti, lai saņemtu atļauju ar mierizlīgumu iepazīstināt sabiedrību.

Premjers atzina, ka saistībā ar mierizlīgumu valdība atklājusi arī citas problēmas, piemēram, mierizlīguma nosacījumu, kas Latvijas valstij liek "Lattelekom" kapitāldaļas pārdot "TeliaSonera". Ja par šo jautājumu netiks uzsāktas sarunas, pastāv risks, ka mierizlīgums beidz darbību, uzskata Emsis, piebilstot, ka valdība pirms mierizlīguma publiskošanas sarunas par "Lattelekom" kapitāldaļu pārdošanu neuzsāks.

Tāpat par problemātisku valdības vadītājs uzskata to, ka mierizlīgums nav apstiprināts ar šķīrējtiesas spriedumu, bet lēmumu. Spriedums, kas izmaksātu aptuveni 2000 ASV dolāru (1090 latus) vairāk, būtu garants, ka tiesvedība neatsāksies.

"Līgumu sastādīti profesionāli juridiski viltīgi," secināja Emsis.

Viņš informēja, ka valdība ir domājusi par telekomunikāciju nozares attīstību, ar "TeliaSonera" vienojoties, ka no "Lattelekom" uzkrātās peļņas dividendēs tiks izmaksāta puse, lai pārējos līdzekļus atstātu sakaru tīkla modernizācijai lauku rajonos.

Latvijas valstij pieder 51% "Lattelekom" kapitāldaļu, bet "TeliaSonera" piederošajam TC - 49%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!