Foto: ETP

Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien oficiāli pieteicis savu kandidatūru Eiropas Tautas partijas grupas (ETP) nominācijai uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amata vēlēšanām, liecina ETP publiskotā informācija.

Dombrovskis līdz šim ir vienīgais no ETP partiju grupas politiķiem, kurš formāli ir nominēts kļūt par ETP līderi gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Šīs būs pirmās EP vēlēšanas, kurās EP vēlēšanu rezultāti ietekmēs arī EK prezidenta amata pretendenta izvēli, to nosaka
Lisabonas līgums
.

Gan otrdien pēc formālās pieteikšanās, gan vairākas nedēļas pirms tās Dombrovska vārds bieži pieminēts arī ārzemju medijos. Tā viens no vadošajiem Eiropas ziņu medijiem "Euobserver" raksta, ka Dombrovskis ir izaicinājis bijušo Luksemburgas premjeru Žanu Klodu Junkeru cīņā par to, kurš būs ietekmīgākās Eiropas Parlamenta (EP) partiju grupas galvenais kandidāts uz EK prezidenta amata krēslu.

"Euobserver" arī uzskata, ka tieši Junkers un Dombrovskis būs tie divi kandidāti, kuri savā starpā sadalīs, kurš būs ETP grupas līderis vēlēšanās. Pašreizējā eirokomisāra no Francijas Mišela Barnjē iespējas medijs nevērtē augstu.

Savukārt itāļu valodā rakstošais portāls "Perqasje" raksta, ka Dombrovski raksturo Latvijas izvešana no smagās ekonomikas krīzes, ar kuru vēl aizvien sastopas daudzas Eiropas valstis.

Laikraksts "European Voice" raksta, ka Dombrovskim par labu varētu nākt fakts, ka līdz šim neviens cits politiķis no jaunajām ES dalībvalstīm vēl nekad nav ticis pie tik augsta ES līmeņa amata. Tāpat arī šis medijs atzīmē, ka Dombrovska spēja izvest savu valsti no krīzes nav palikusi nepamanīta Eiropas līmenī.

Franču "Euroactiv.fr" raksta, ka Dombrovska devīze esot "konkurētspēja". Intervijā ar Latvijas ekspremjeru vairākkārt tiek uzsvērta Dombrovska loma Latvijas finanšu nedienu pārvarēšanā.

Jau ziņots, ka 15.februārī "Vienotības" dome nolēma izvirzīt Dombrovski kā ETP kandidātu Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam.

Februārī tika atklāta ETP iekšējā kandidātu pieteikšana augstajam amatam. Lai iegūtu šādu nomināciju, nepieciešams saņemt savas nacionālās valsts partijas izvirzījumu, kā arī saņemt nomināciju no divām citām ES dalībvalstu partijām, kuras ir pārstāvētas ETP partiju grupās.

Dombrovska kandidatūrai atbalstu jau pauduši kolēģi no Lietuvas un Igaunijas.

Plānots, ka 5.martā kandidātu pieteikšanās termiņš noslēgsies, dienu vēlāk partijas politiskā asambleja lems par to, kurus no kandidātiem piedāvāt partijas kongresam balsojumam, kas plānots 7.martā.

Dombrovskis ir arī "Vienotības" līderis Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!