Digitālās televīzijas (TV) apraides ieviešana notiek neapmierinoši, draud radīt viena komersanta monopolsituāciju, ar ko ir neapmierināti elektronisko sakaru komersanti, raidorganizācijas un pakalpojumu saņēmēji, uzskata Latvijas Telekomunikāciju asociācija, Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija, Reģionālo televīziju asociācija un Elektronisko sakaru komersantu asociācija.

Minēto asociāciju sanāksmē 15.aprīlī tika apkopoti TV nozares procesu analīzes rezultāti, kuri liecina par nepieciešamību radikāli labot virkni nepilnību resursu, atbildības un uzraudzības sadalē, par kopējo asociāciju nostāju informēja sabiedrisko attiecību speciālists Lauris Kļaviņš.

Saskaņā ar viņa sniegto informāciju nozares asociācijas ir nopietni nobažījušās par kritiskajām sekām, ar kādām draud "Lattelecom" monopolsituācija.

Asociāciju grupa kā nepieņemamu vērtē arī iespēju, ka drīzumā gaidāmās likumu pārmaiņas vēl vairāk nostiprinātu "Lattelecom" ekskluzīvu darbību TV apraides tirgū. "Vērojamais progresa trūkums jau liecina par kaitējumu elektronisko sakaru nozares ilgtspējīgai attīstībai, un stagnāciju sāka radīt jau "Lattelecom" iegūtais monopolstāvoklis," uzskata asociāciju pārstāvji.

Tiek solīts, ka asociāciju apvienotā darba grupa aktīvi dažādās instancēs apstrīdēs Nacionālās radio un televīzijas padomes izsniegto retranslācijas atļauju likumību.

"Pastāv nepieciešamība izvērtēt atbildību analogās apraides pāragrā un sasteigtā pārtraukšanā, kas tiek veikta bez jebkādiem sasniegtās auditorijas mērījumiem un uz digitālās apraides formātu pārslēgtās auditorijas kritērijiem. Nav skaidri noteikts ne komersants, ne iestāde, kas varētu nest pilnu atbildību par iespējamiem pārkāpumiem vai projekta neapmierinošu īstenošanu, savukārt valstij šī projekta īstenošana var draudēt ar Eiropas Komisijas sankcijām un radīt ievērojamus zaudējumus," norāda asociācijas.

Kā norāda asociācijas, "Lattelecom" darbība nerada pietiekamu papildu vērtību apraides nodrošināšanā un attīstībā. "Proti, nav būtiski uzlabots apraides pārklājums, iedzīvotāji saskaras ar tehniskām problēmām signāla uztveršanā un nav sakārtota infrastruktūra. Pašlaik digitālās apraides ieviešana nav nesusi labumu ne raidorganizācijām, ne skatītājiem, bet tikai paplašinājusi "Lattelecom" dominanci elektronisko sakaru tirgū," uzskata asociāciju pārstāvji.

Latvijas Telekomunikāciju asociācija, Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija, Reģionālo televīziju asociācija un Elektronisko sakaru komersantu asociācija vienoti darbosies administratīvā un tiesiskā līmenī, lai novērstu TV apraides stagnāciju, ko izraisa vesela virkne juridisku un tehnisku nolaidību, informēja Kļaviņš.

Kā ziņots, "Lattelecom" ir izstājies no Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!