Izmantojot priekšrocības, kādas sniedz iespēja neoficiālā gaisotnē pārrunāt Eiropai svarīgus jautājumus, nākamās nedēļas sākumā Rīgā neformālās debatēs piedalīsies astoņu Eiropas Savienības (ES) valstu prezidenti.
Laikraksts "Diena" vēsta, ka šajās diskusijās, kuras šogad rīko Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, tiks aicināti piedalīties arī Latvijas jaunieši, un valstu vadītāji uzklausīs viņu domas par nākotnes Eiropu. Tā būs pēdējā reize, kad prezidentes statusā šajās debatēs ar virkni Eiropas valstu prezidentu tiksies Vīķe–Freiberga.

"Šīs debates apliecina, ka Rīga un Latvija arvien spēcīgāk sevi iezīmē uz Eiropas politiskās skatuves," uzsver prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga. Atšķirībā no oficiālajiem samitiem, kad valstu vadītājiem ir ļoti maz laika dažādu jautājumu izrunāšanai, otrdien un trešdien Rīgā prezidenti varēs neoficiālās sarunās pavadīt daudzas stundas, viņa stāsta. Šīs būs jau ceturtās šāda formāta debates. Tās aizsākās 2003.gadā, kad radās ideja par ES parlamentāro valstu prezidentu tikšanos. No katra Eiropas reģiona tika izvēlēts viens prezidents, arī Vīķe–Freiberga. Iepriekš debates ir notikušas Portugālē, Helsinkos un Vācijā.

Viens no centrālajiem notikumiem, kurā piedalīsies prezidenti, būs diskusija ar jauniešiem par to, kāda, viņuprāt, ir ES nākotne. Piedalīties tajā aicināti jaunieši no vairākām Latvijas augstskolām, kā arī NVO pārstāvji. Debates ievadīs Vīķe–Freiberga ar uzrunu Nākotne pagātnē: Eiropas integrācijas vērtību dimensija.

Neformālajās sarunās piedalīsies Somijas prezidente Tarja Halonena, Vācijas prezidents Horsts Kēlers, Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno, Austrijas prezidents Haincs Fišers, Portugāles prezidents Anibals Kavako Silva, Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un Ungārijas prezidents Lāslo Šojoms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!