Foto: LETA
Jau devīto gadu pēc kārtas Rīgā atklāts Ziemeļeiropā lielākais drošības un ārpolitikas forums "Rīgas Konference 2014", kas šā gada 12. un 13. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulcē augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un žurnālistus.

Visā konferences norites laikā tās ilggadējais informatīvais atbalstītājs portāls "Delfi.lv" piedāvā tiešraidi un reportāžas.

Konferencē ik gadu tiek aplūkoti drošības un ārpolitikas jautājumi, tajā izskan dažādu ekspertu viedokļi un izaicinoši priekšlikumi par šā brīža aktuālākajiem pasaules notikumiem. Konferencē tiks diskutēts par tādām tēmām kā Ukrainas un Krievijas militārā konflikta sekas, ietekme un attīstības scenāriji; Rīgas Austrumu Partnerības samits un pārmaiņas, ko tas varētu nest; izaicinājumi vienota enerģijas tirgus izveidē Eiropā; populisma, nacionālisma un ekstrēmisma augošā ietekme uz Eiropas vienoto politiku; kā arī diskusijas par to, kā esošā ekonomiskā un finanšu krīze sasvērs pasaules varas kausus.

""Rīgas konference" ir izveidojusies par nozīmīgāko Ziemeļeiropas drošības un publiskās diplomātijas diskusiju forumu, un šogad ar savu klātbūtni forumu ir pagodinājuši Eiropas valstu kolēģi un augstas raudzes eksperti. Notiks spraigas diskusijas par Transatlantisko brīvās tirdzniecības līgumu, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas darbību pēc Velsas galotņu tikšanās, tomēr jebkurā konferencē ir iepriekš neparedzētas tēmas, un karš Ukrainā ir neatgriezeniski mainījis drošības situāciju mūsu kontinentā. Tāpēc simboliski, ka pirms Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē 2015. gadā konferences dalībnieki ieskicēs iespējamos scenārijus, lai rastu atbildes, kā vislabāk stiprināt Eiroatlantiskajā telpā valdošās vērtības," pauž ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Konferences diskusiju paneļos šogad piedalīsies tādas personas kā OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija, Norvēģijas aizsardzības ministre Īne Ēriksena Sēreide, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma ( V), Gruzijas ārlietu ministre Maija Pandžikidze, kā arī Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks un Zbigņeva Bžezinska komitejas pārstāvis, Vašingtonas Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra Eiropas programmas direktors Saimons Serfatijs u.c.

"Krievijas agresīvā rīcība Ukrainā un mainīgā drošības vide ir rosinājusi apsvērt virkni jautājumu, kas skar NATO un Eiropas valstu drošību. "Rīgas konference 2014" sniegs iespēju ārpolitikas un drošības politikas veidotājiem, ekspertiem, akadēmiķiem un žurnālistiem apzināt šā brīža drošības tendences. Esmu pārliecināts, ka gūtās atziņas sniegs papildus redzējumu un iedvesmu, reaģējot uz notiekošo," uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes priekšsēdētājs Toms Baumanis uzsver konferences aktualitāti saistībā ar šā brīža notikumiem pasaulē: "Pēdējo gadu laikā jau otrreiz esam situācijā, ka viena Latvijas kaimiņvalsts veic militāru iebrukumu otras kaimiņvalsts teritorijā. 2008.gadā Krievija sagrāba Gruzijas suverēno teritoriju ar militāru spēku. 2014.gadā Krievija okupēja Krimas pussalu un šobrīd ir uzsākusi karu pret Ukrainu," tā Baumanis.

"Ja Krievija ar vardarbību un militāru spēku cenšas mainīt pēc Aukstā kara Eiropas valstu robežas, tad arī Latvijas drošības intereses ir apdraudētas. Tuvāko pāris gadu laikā mainīsies visas Eiropas ģeopolitiskā situācija. Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm atrodas vēsturiskā frontes līnijā, kur nekas nav mainījies kopš Otrā pasaules kara laika," rezumē Baumanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!