Foto: LETA

Kompromiss ar Jūrmalas pašvaldību pilsētas pašreizējā apsaimniekotāja SIA "Eco Baltia vide" izpratnē saskaņā ar noslēgto līgumu nav iespējams, jo uzņēmums pieprasa atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma tarifu paaugstināšanu, apgalvoja Jūrmalas domē.

Pašvaldībā arī informēja, ka ir saņemts "Eco Baltia vide" līguma uzteikums no 16.janvāra. Pašlaik pašvaldības pārstāvji konsultējoties ar juristiem tālākas rīcības plānošanā, kā arī tiekot apzināti citi atkritumu savākšanas pakalpojumu sniedzēji.

Pašvaldībā arī uzsver, ka līgums paredz komersanta vienpusēju atkāpšanos no līguma saistību pildīšanas, sešus mēnešus iepriekš paziņojot pašvaldībai, bet "Eco Baltia vide" to nav darījusi, attiecīgi pārkāpjot līgumā paredzēto.

Jūrmalas pašvaldība pašlaik darot visu iespējamo, lai pēc 16.janvāra pilsētā būtu rīcībspējīgs atkritumu apsaimniekotājs un pakalpojums pilsētā tiktu nodrošināts. Protams, nav iespējams izslēgt, ka Jūrmalas iedzīvotājiem "Eco Baltia vide" negodprātīgās rīcības dēļ var rasties zināmas neērtības, bet Jūrmalas pilsētas dome aktīvi strādā pie alternatīvu risinājumu gatavošanas, uzsvēra domē.

"Tas ir klajš publiskas šantāžas un negodprātīgas uzņēmējdarbības paraugs. Pašvaldība nedrīkst un netaisās pārkāpt Iepirkumu likumu un mainīt cenas tikai tāpēc, ka uzņēmējs, iespējams, vēlējies par katru cenu ienākt Jūrmalas atkritumu apsaimniekošanas tirgū," jau iepriekš skaidroja Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS). Visi pašvaldības zaudējumi, kas radīsies esošā atkritumu apsaimniekotāja rīcības rezultātā, tikšot tiesas ceļā piedzīti no "Eco Baltia vide".

Kā ziņots, Jūrmalas atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" ir gatavs turpināt sadarbību ar Jūrmalas pašvaldību kompromisa gadījumā, taču pagaidām līgums starp uzņēmumu un pašvaldību zaudējot spēku, jo apstākļu izmaiņu rezultātā pašvaldības uzliktās saistības apsaimniekotājam esot kļuvušas nesamērojamas, kas ir pretrunā ar līgumā minēto, skaidroja uzņēmuma izpilddirektors Ingus Vilks.

Jūrmalas domes bezdarbības dēļ pašvaldības atkritumu apsaimniekotāja SIA "Eco Baltia vide" esot spiesta ciest zaudējumus, jo domes pārstāvji neesot rīkojušies saskaņā ar līgumu, neveicinot atkritumu šķirošanu un to apjoma samazināšanos pilsētā, apgalvoja "Eco Baltia vides" pārstāve Jana Kralliša. Jūrmalas dome savukārt apsaimniekotāja teikto noliedz un dēvē par "puspatiesībām un publisku šantāžu, kam nepakļausies".

Kā iepriekš informēja Kralliša, uzņēmums lauž līgumu ar Jūrmalas domi tā nesamērīguma dēļ un iesniedzis prasību Administratīvajā rajona tiesā, lai piedzītu no Jūrmalas domes zaudējumus, kas uzņēmumam rodas pašvaldības neizdarības dēļ poligonā noglabājamo atkritumu apjoma samazināšanā. Par attiecīgo situāciju informācija nosūtīta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Tāpat uzņēmuma pārstāvji paziņojuši, ka līdz ar izsmelto līgumcenu - 3,55 miljoniem eiro - no 16.janvāra novāks visus pilsētā izvietotos atkritumu konteinerus.

Par radušos situāciju Jūrmalas pašvaldība plāno informēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, aicinot izvērtēt "Eco Baltia vide" kā negodprātīga uzņēmēja atļaujas anulēšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā, jo šāds precedents radot bīstamību visai valstij kopumā. Tāpat Jūrmala kā Lielo pilsētu asociācijas un Latvijas Pašvaldību savienības biedrs steidzami rosinās gadījumu izskatīt tuvākajās asociācijas un savienības sēdēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!