Valdība otrdien atzina par aktualitāti zaudējušu pirms sešiem gadiem Tieslietu ministrijai doto uzdevumu izstrādāt ieslodzīto veselības aprūpes koncepciju un Olaines cietumā veidot Latvijas Cietumu slimnīcu.

Tielsietu ministrija valdībai iesniegtajos dokumentos skaidro, ka 2004. gada vasarā valdība uzdeva Tieslietu ministrijai kopīgi ar Veselības ministriju līdz gada beigām izstrādāt un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā ieslodzīto medicīniskās aprūpes koncepcijas projektu.

Tomēr pēc diviem gadiem, 2006. gada rudenī, valdība atlika TM izstrādātās koncepcijas izskatīšanu, bet vienlaikus Tieslietu ministrijai un Veselības ministrijai uzdeva turpināt darbu ieslodzīto veselības aprūpes organizācijas modeļa izstrādē. Precizēto koncepciju tieslietu ministriam bija jāiesniedz MK līdz 2007. gada 1. augustam.

Taču 2007. gada 21. augusta sēdē valdība pieņēma zināšanai Tieslietu ministrijas informatīvo ziņojumu par politikas plānošanas dokumentu projektiem, kuru īstenošanu 2008. gadā nebūs iespējams uzsākt, tostarp pagarinot ieslodzīto veselības koncepcijas iesniegšanas termiņu līdz 2008. gada 1.jūnijam.

Tm norāda, ka, ņemot vērā ieslodzījuma vietu darbībai piešķirtos līdzekļus un to samazinājumu, Ieslodzījuma vietu pārvalde pērn būtiski samazināja Latvijas Cietumu slimnīcas Olaines cietumā darbības apjomu. Šobrīd tā nodrošina veselības aprūpi tikai ieslodzītajiem ar infekcijas un psihoneiroloģiskajām saslimšanām.

Savukārt Tieslietu ministrijas izstrādātajā koncepcijas projektā Latvijas Cietumu slimnīca bija paredzēta kā jaunā ieslodzīto veselības aprūpes modeļa galvenā sastāvdaļa.

TM atzīst, ka šobrīd, kad Latvijas Cietumu slimnīca darbojas ierobežotā apjomā, kā arī nav skaidrības par ieslodzīto veselībai nākotnē novirzāmo līdzekļu apjomu un publiskās veselības aprūpes sistēmas attīstību, nav racionāli izstrādāt jaunu ieslodzījuma veselības aprūpes modeli, jo šāda modeļa ieviešana neizbēgami būtu saistīta ar lielākām papildus izmaksām.

"Tā kā ieslodzījuma vietās veselības aprūpe nodrošināta netiks un jaunu situācijas risinājumu izstrāde šobrīd nav paredzēta, nepieciešams atzīt noteikto uzdevumu par aktualitāti zaudējušu," norāda TM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!