Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Skaidrītei Buividei, pār kuru pērn krita aizdomu ēna par saistību ar iespējamām nelikumībām tiesu sistēmā un fiktīvu nodarbināšanu, tiks meklēts cits, zema ranga amats Tieslietu ministrijā (TM), tiesā vai Tiesu administrācijā, portālam “Delfi” sacīja tieslietu ministra Jāņa Bordāna padomniece Līga Ādamsone.

Viņa kategoriski noliedza medijos iepriekš izskanējušo informāciju, ka Buivide varētu tikt pārcelta TM Civillietu departamenta juriskonsultes amatā, uzsverot, ka TM šāda departamenta nemaz nav, taču TM Civiltiesību departamentā, kas ir ministrijas sastāvā, visi amati ir ierēdņu amati un tos var ieņemt tikai konkursa kārtībā.

Saskaņā ar grozījumiem likumā Par tiesu varu, kas stāsies spēkā 1.septembrī, paredzēts, ka no amata atstādinātu tiesnesi var norīkot amatā vai nu tiesā, vai ministrijā, vai Tiesu administrācijā, taču tikai darbinieka postenī un viņš nevar ieņemt tādus amatus, kuros jāpieņem lēmums, jāizstrādā normatīvie akti, vai jārīkojas ar finanšu līdzekļiem. Atstādināts tiesnesis var strādāt kancelejā vai arhīvā, skaidroja Ādamsone.

Ādamsone uzsvēra, ka par Buivides iespējamo pārcelšanu citā darbā ministrs lems pēc atgriešanās no atvaļinājuma, kas paredzēta 2.septembrī. Pagaidām nav zināms, kur konkrēti viņa varētu tikt norīkota darbā

Pati Buivide līdz 17.septembrim ir atvaļinājumā. Viņa nepilda tiesneša pienākumus, bet gan strādā kā konsultante - sagatavo pārskatus un citus dokumentus, portāls "Delfi" uzzināja apgabaltiesā.

Savukārt otrs tiesnesis - Ziedonis Strazds, kura vārds izskanēja saistībā ar aizdomām par nelikumībām ar finansēm viņa vadītajā Zemgales priekšpilsētas tiesā, šajā tiesā vairs nestrādājot, portālam "Delfi" sacīja viņa advokāts Pāvels Rebenoks. Advokāts gan atturējās konkretizēt, viņa klienta nodarbošanās veidu.

Viņš pastāstīja, ka tiesa pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma par trim mēnešiem pagarinājusi krimināllietas izmeklēšanas termiņu, līdz ar to Strazdam noteiktie drošības līdzekļi, tostarp, aizliegums tikties ar noteiktām personām, ir spēkā vēl līdz oktobra beigām.

Advokāta vērtējumā, jau vismaz vienu līdz divus mēnešus viņa klients uz KNAB liecību sniegšanai nav saukts. Tomēr konkrētāku ziņu par tālāku procesa virzību advokātam pagaidām nav.

Pērn sāktais kriminālprocess joprojām esot KNAB.

Jau vēstīts, ka KNAB pērn sāka kriminālprocesu, kurā aizdomās tiek turēti Strazds un Buivide, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!