Foto: AFP/Scanpix



Paciente, kurai šajā aprīlī veikta Latvijā unikāla operācija, trūkstošo pieres kaulu aizvietojot ar trīsdimensiju implantu, ir atveseļojusies, liecina Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcas informācija.

Paciente jūnijā bija ieradusies uz pārbaudi pie sava ārstējošā ārsta - neiroķirurga Dmitrija Gavriļina, kurš stāsta, ka ir izdevies sasniegt cerēto rezultātu. Svarīgākais, ka organisms implantu ir pieņēmis un galvaskausa kaulu aizsargfunkcija ir nodrošināta, pamazām skartajā rajonā ataug arī mati, kas nozīmē, ka pēc kāda laika operācijas rezultātā radušās rētas tiks nomaskētas, norāda mediķis.

"Paciente un viņas tuvinieki izteica gandarījumu par sasniegto kosmētisko efektu. Man ir gandarījums, ka ir izdevies uzlabot jaunās sievietes dzīves kvalitāti," piebilda ārsts.

Jau ziņots, ka 30 gadus vecajai sievietei pirms trīs gadiem, strādājot Vācijā, plīsa galvas asinsvada aneirisma, iepriekš informēja slimnīcas pārstāvji. Neskatoties uz invazīvās radioloģijas iespējām, kas ļauj šādas patoloģijas ārstēt ar saudzīgām metodēm un ievērojami mazāku traumatismu, Vācijā pacientei tika veikta plaša ķirurģiska operācija, kuras laikā, lai piekļūtu patoloģijai galvas smadzenēs, tika atvērts galvaskauss, noņemot pieres kaulu. Diemžēl pēc operācijas atliktā kaula fragments veiksmīgi nepiedzija.

Atgriežoties Latvijā, sieviete vērsās pie Austrumu slimnīcas neiroķirurgiem ar sūdzībām par ilgstošiem izdalījumiem no brūces. Pacientes ārstējošais ārsts iepriekš stāstīja, ka, veicot papildu izmeklējumus, sievietei konstatēts plašs pieres kaula iekaisums.
Līdz šim šādos gadījumos kaulu defektu slēgšanai neiroķirurgi izmantoja plastmasas protēzi, kas ar rokām tika izveidota operācijas laikā, stāstīja slimnīcas Neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Kārlis Bicāns. Tomēr šai pacientei šī pieeja nedotu vajadzīgo efektu, tāpēc tika pieņemts lēmums izmantot jaunākās tehnoloģijas, kas ļauj uzmodelēt tādu trīsdimensionālu implantu, kas perfekti atbilst pacienta anatomiskajām īpatnībām un precīzi nosedz galvaskausa defektu, turklāt sniedz ievērojami labāku kosmētisko efektu, norādīja ārsts.

Gatavošanās unikālajai operācijai tika sākta vairākas nedēļas pirms tās - tika veikta detalizēta pacientes galvaskausa skenēšana un iegūtie dati nosūtīti uz medicīnas tehnoloģiju ražošanas uzņēmumu Polijā, kur ar speciālas aparatūras un programmas palīdzību izveidots pieres kaula defekta trīsdimensionāls modelis.

Tā kā šāda operācija Latvijā tika veikta pirmo reizi, tās materiālu izmaksas pilnībā sedza Polijas sadarbības partneri. Operāciju veica ārstu komanda - neiroķirurgi Gavriļins un Bicāns, kā arī anestezioloģe Rūta Ķemme. Kā konsultanti operācijā piedalījās kolēģi no Polijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!