Foto: F64
Nākotnē augļu un tomātu sulām vairs nedrīkstēs pievienot cukuru, izņēmums būs tikai Latvijas tirgum paredzētā smiltsērkšķu sula, kurai drīkstēs pievienot 140 gramus cukura uz litru.

Šādas izmaņas paredz Zemkopības ministrijas sagatavotie valdības noteikumi, kas ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, portālu "Delfi" informēja ministrija.

Noteikumu projekts attiecas uz augļiem un no tiem iegūtās produkcijas - augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, un šo noteikumu izpratnē arī tomāti uzskatāmi par augļiem.

Valdības noteikumu projektā ietverti starptautiskie standarti, kā arī Eiropas Komisijas (EK) prasības par cukura aizliegumu augļu sulās. Kad noteikumi stāsies spēkā, augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta, koncentrētu augļu sulai, augļu sulai, no kuras ekstrahēts ūdens, un sausai (pulverveida) augļu sulai vairs nedrīkstēs pievienot cukuru, izņemot augļu nektāru un Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu, kurai varēs pievienot līdz 140 gramiem cukura uz litru sulas un kuru drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū.

ZM paredz, ka noteikumi pēs apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" stāsies spēkā 28.oktobrī. Produkciju, kas laista tirgū līdz 28.oktobrim, atļauts tirgot līdz tās pilnīgai realizācijai, bet ne ilgāk kā līdz 2015. gada 28.aprīlim. Pēc 2015. gada 28.aprīļa augļu sulas vairs nedrīkstēs saturēt cukuru (izņemot Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!