Foto: stock.xchng
Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts civilās aisardzības apmācības jomā paredz, ka obligātā civilās aizsardzības kursa apjoms augstākās izglītības iestādē ir ne mazāks kā viens kredītpunkts.

Valdībā iesniegtais projekts "Noteikumi par minimālajām prasībām attiecībā uz obligātā civilās aizsardzības kursa saturu un nodarbināto apmācību civilās aizsardzības jautājumos", par ko Ministru kabinets lems 5. decembrī, atgādina, ka 2016. gada 1. oktobrī stājās spēkā Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likums. Tajā ietverts pilnvarojums MK noteikt minimālās prasības obligātā civilās aizsardzības kursa saturam, kā arī noteikt minimālās prasības attiecībā uz nodarbināto apmācību civilās aizsardzības jautājumos.

Sagatavotais noteikumu projekts paredz līdzīgu regulējumu, kāds ir ietverts pašreiz spēkā esošajos MK 2007. gada 11. septembra noteikumos, taču tiek precizētas atsevišķas apmācības tēmas gan studējošajiem, gan vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamiem, gan paaugstinātas bīstamības objektā nodarbinātajiem. Apmācības kursa tēmas precizētas un papildinātas ņemot vērā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonu pieredzi, sniedzot seminārus un vieslekcijas atsevišķās augstskolās, kā arī ņemot vērā esošo pasniedzēju izteiktos priekšlikumus.

Noteikumu projekts paredz, ka obligātā civilās aizsardzības kursa apjoms augstākās izglītības iestādē ir ne mazāks kā viens kredītpunkts. Tas nozīmē, ka augstskolās un koledžās studiju programmā ir jābūt atsevišķam studiju kursam "Civilā aizsardzība" ne mazāk kā viena kredītpunkta apjomā. Vienlaikus IeM norāda, ka augstskola tiesīga papildināt obligātā civilās aizsardzības kursa saturu, tādējādi palielinot tā apjomu atkarībā no studējošo specialitātes.

Vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamiem apgūstamās zināšanas ir precizētas, ņemot vērā Valsts izglītības satura centra vadītās darba grupas "Cilvēkdrošības mācību kurss" secināto. Kurss nebūs atsevišķs mācību priekšmets, bet tā temati integrējami vispārējās izglītības mācību saturā.

VUGD līdz 2019. gada 1. janvārim izstrādās rekomendācijas kursa saturam augstskolās un koledžās.

Atsaucoties uz VUGD amatpersonu pieredzi, IeM norāda, ka paaugstinātas bīstamības objektā nodarbinātie dažkārt nepārzina paaugstinātas bīstamības objekta civilās aizsardzības plānā noteiktos pasākumus un to izpildes kārtību. Lai paaugstinātu nodarbināto zināšanu līmeni, noteikumu projektā ietverts regulējums, kas paredz noteikt apmācības regularitāti civilās aizsardzības jomā.

Paaugstinātas bīstamības objektā strādājošajiem ar parakstu būs jāapliecina, ka apgūta apmācība civilās aizsardzības jautājumos. IeM norāda, ka tas nodrošinās iespēju pārliecināties par to, ka paaugstinātas bīstamības objektā nodarbinātais apmācīts civilās aizsardzības jomā un praksē uzlabosies VUGD kontroles iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!