Foto: AFI
Attiecības starp Latviju un Krieviju noteikti uzlabosies, un tās nav vienkārši pieklājības frāzes, pirmdienas vakarā Maskavā portālam "Delfi" sacīja Krievijas – Latvijas sadarbības padomes līdzpriekšsēdētājs no Krievijas puses, viens no bagātākajiem Krievijas uzņēmējiem Pjotrs Avens.

Uzņēmējs norādīja, ka Krievijas pēdējā laika interese par Latviju nav saistāma ar viņa paša biznesa interesēm, bet gan ar paaudžu maiņu politikā. Avens uzskata, ka to apliecina Latvijas prezidenta Valda Zatlera un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva panāktā vienošanās par vēsturnieku komisijas izveidi, kas liecina, ka divdesmit gadus pēc Padomju Savienības sabrukuma abas valstis beidzot spēj sarunāties par šiem jautājumiem.

Miljonārs atzīmēja, ka Latvijas vēlmei palīdzēt Krievijai bezvīzu režīma ieviešanā ar Eiropas Savienību (ES) nebūs izšķiroša nozīme. "Latvijai, protams, ir sava balss ES, un kā labas gribas žests tas ir pozitīvs, taču Krievija pati tiks galā," uzskata uzņēmējs.

Avens atteicās atklāt, par ko nesenās tikšanās laikā Latvijā runājis ar Latvijas premjeru Valdi Dombrovski (V), vien smejoties noteica, ka tas esot "kara noslēpums".

Avens ir viens no bagātākajiem Krievijas uzņēmējiem, "Alfa-bankas" prezidents. Viņš bija Krievijas Ārējo ekonomisko attiecību ministrs no 1991. līdz 1992. gadam. No 2002.gada līdz 2008. gadam Avens bija AS "Latvijas balzams" padomes loceklis, bet 2007.gadā kļuva par Krievijas - Latvijas uzņēmējdarbības padomes priekšsēdētāju. Avena vectēvs esot bijis latviešu strēlnieks.

Miljonārs Latvijā nodibinājis labdarības fondu, palīdzot slimiem bērniem.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents kopš svētdienas uzturas oficiālā vizītē Krievijā, kur viņam plānotas tikšanās ar kaimiņvalsts augstākajām amatpersonām. Pirmdien Zatlers tikās ar prezidentu Dmitriju Medvedevu, pārrunājot daudzus aktuālus abu valstu attiecību jautājumus, tostarp par vēstures notikumu traktējumu un Krievijas tautiešu situāciju Latvijā. Vizītes ietvaros pirmdien parakstīti deviņi nozīmīgi Latvijas un Krievijas līgumi, tai skaitā par sociālo nodrošinājumu, nodokļu dubulto neaplikšanu un citi.

Valsts prezidentu vizītē pavada aptuveni 190 cilvēku liela delegācija, tai skaitā 120 uzņēmēju pārstāvji, un tā ir Latvijas vēsturē lielākā prezidenta vizītes delegācija. Paralēli vizītei Krievijā notiek arī Latvijas – Krievijas biznesa forums un citi pasākumi.

Pēdējā Latvijas prezidenta oficiālā vizīte Krievijā bija 1994.gada aprīlī, kad Guntis Ulmanis Maskavā parakstīja līgumu par PSRS armijas izvešanu. Vēl Latvijas prezidenti divreiz apmeklējuši Krieviju, bet tās nav bijušas oficiālās darba vizītes - 2005.gadā Vaira Vīķe-Freiberga piedalījās Otrā pasaules kara beigu atceres 60.gadskārtas pasākumā Maskavā, bet Zatlers līdzīgu pasākumu apmeklēja šogad.

Zatlera vizīte Maskavā un Sanktpēterburgā ilgs četras dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!