Foto: Reuters/Scanpix
Spānijā pagājušajā nedēļā noguldītāji izņēmuši vairāk nekā miljardu eiro (aptuveni 703 miljonus latu) no grūtībās nonākušās ceturtās lielākās bankas "Bankia", kuru lielo problemātisko kredītu dēļ savā kontrolē ir pārņēmusi valsts, ceturtdien vēsta laikraksts "El Mundo".

Pēc avīzē sniegtās informācijas, "Bankia" vadītāji par masveidīgo naudas izņemšanu trešdien informējuši bankas valdi.

Pirmajā ceturksnī kopumā "Bankia" ir zaudējusi klientu noguldījumus 1,16 miljardu eiro (815 miljonu latu) apmērā.

Šo ziņu ietekmē "Bankia" akcijas cena kritās par 27,49% – līdz 1,2 eiro. Pašlaik bankas akcijas vērtība ir mazāk nekā trešdaļa no vērtības, kāda tai bija pērnā gada jūlijā, kad sākās to tirdzniecība Madrides akciju biržā.

Marta beigās "Bankia" depozītu apmērs bija 112 miljardi eiro (aptuveni 79 miljardi latu).

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Spānijas valsts pārņem kontroli "Bankia", iegūstot 45% tās akciju. Valsts ieguva akciju kontrolpaketi šajā bankā, konvertējot akciju kapitālā valsts atbalstītu kredītu 4,465 miljardu eiro (3,138 miljardu latu) apmērā, kas 2010.gada decembrī tika piešķirts "Bankia" mātesgrupai "Banco Financiero de Ahorros" (BFA).

Premjerministra Mariano Rahoja konservatīvā valdība, kas nāca pie varas decembrī, iepriekš atteicās atbalstīt valsts līdzekļu izmantošanu banku glābšanai.

"Bankia" tika izveidota 2010.gadā, apvienojot septiņas finanšu problēmās nonākušas krājbankas. Valdība daļēji nacionalizēs šo banku, lai uzlabotu tās bilanci, kurā ir ļoti daudz sliktu kredītu.

2011.gada beigās "Bankia" bija ar Spānijas banku nozarē lielāko ekspozīciju uz nekustamo īpašumu tirgu 37,5 miljardu eiro (26,4 miljardu latu) apmērā, un 31,8 miljardi eiro (22,4 miljardu latu) no šīs ekspozīcijas bija problemātiski kredīti.

"Bankia" padomes priekšsēdētājs Rodrigo Rato, kurš savulaik bijis Spānijas ekonomikas ministrs un vadījis Starptautisko Valūtas fondu, pagājušajā nedēļā atkāpās no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!