Foto: Itar-Tass/Scanpix

ASV viceprezidents Džo Baidens piektdien tikšanās laikā Baltajā namā no Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera saņēma Triju Zvaigžņu ordeni un pateicās par Latvijas pienesumu militārajā misijā Afganistānā un nemilitāro kravu tranzīta nodrošināšanā, portālu "Delfi" informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

Zatlera darba vizītes ASV ietvaros notikušās tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja Latvijas-ASV, ASV–Eiropas Savienības (ES) attiecības un sadarbību NATO ietvaros. Baidens atzīmēja, ka abām valstīm ir spēcīga, moderna partnerība un pauda atzinību Latvijas ārpolitiskajām prioritātēm, īpaši mūsu valsts darbībai ES Austrumu partnerības ietvaros.

Baidens arī pateicās par Latvijas pienesumu militārajā misijā Afganistānā un sadarbību Ziemeļu distribūcijas tīkla ietvaros, nodrošinot ASV nemilitāro kravu tranzītu uz Afganistānu.

Zatlers un Baidens bija vienisprātis, ka abām valstīm ir izcilas politiskās un militārās attiecības, bet ir nepieciešams attīstīt ekonomiskos sakarus un ASV investīciju projektus Latvijā. Prezidents aicināja ASV valdību atbalstīt Amerikas Baltijas Brīvības fondu, un Baidens no savas puses apsolīja turpināt atbalstīt šo projektu.

Sarunas laikā apspriestas arī Latvijas un Krievijas attiecības "pārstartēšanas" politikas kontekstā. Zatlers atzīmēja, ka abu valstu attiecību uzlabošanās bijusi iespējama, pateicoties tieši ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas sāktajai pārstartēšanas politikai.

Tikšanās noslēgumā Zatlers pasniedza Baidenam II šķiras Triju zvaigžņu ordeni par viņa nozīmīgo atbalstu Latvijas iestāšanās NATO. Sniedzot augsto apbalvojumu, Valsts prezidents pateicās Baidenam pat būtisko pienesumu transatlantisko saišu stiprināšanā un atbalstu Latvijai ceļā uz dalību NATO. Atbildes runā ASV viceprezidents pauda sajūsmu par latviešu drosmi, cīnoties par neatkarības atgūšanu, un ar pateicību pieņēma Latvijas valsts augstākos apbalvojumu, vēsta Rassa.

Turpinot sarunas par enerģētikas jautājumiem, Zatlers piektdien tikās arī ar ASV enerģētikas sekretāra vietnieku Danielu Pounmenu. Sarunas laikā pārrunāti enerģētikas tirgi Baltijas reģionā un ASV, kā arī iespējamā turpmākā sadarbība starp abām valstīm šinī jomā. Prezidents un Pounmens runāja arī par elektroenerģijas un gāzes apgādes attīstības plāniem reģionā, turklāt sekretāra vietnieks dalījās ASV pieredzē ar slānekļa gāzes iegūšanu. Tāpat runāts arī par vēja enerģijas projektu attīstību Latvijā un atomelektrostaciju lomu un nākotni pasaulē.

Kapitolijā Zatlers tikās arī ar kongresmeni Bobu Gudlātu, kura ģimenes saiknes ir saistītas ar Latviju. Prezidents un Gudlāts pārrunāja Latvijas un ASV politiskās un ekonomiskās attiecības. Zatlers aicināja kongresmeni veicināt amerikāņu investīcijas Latvijā un atbalstīt Baltijas Amerikas Brīvības fonda darbību, kas nodrošina stipendijas Baltijas jauniešiem mācībām un profesionālās pieredzes iegūšanai ASV.

Pusdienlaikā Zatlers bija Eiropas Institūta organizēto pusdienu – diskusijas "Ziemeļeiropas aktualitātes un transatlantisko attiecību loma" galvenais viesis. Pasākumā piedalījās ASV viedokļu veidotāji – ekonomisti, finansisti, diplomātiskā korpusa pārstāvji, pētnieki un mediju pārstāvji.

Uzrunājot auditoriju, prezidents norādīja, ka izpratne par Ziemeļeiropas konceptu attīstās. Piecas Ziemeļu un trīs Baltijas valstis nav institucionāli vienotas- dažas valstis ir Eiropas Savienības, dažas – NATO dalībvalstis, bet vairākas ir abu organizāciju biedri. Tomēr tām ir kopīga ekonomiskā telpa un sekojam vienotām vērtībām, skaidroja Zatlers.

Runājot par aizsardzības jomu, Zatlers norādīja, ka "kopš deviņdesmito gadu sākuma Ziemeļvalstis un ASV ir aktīvi palīdzējušas attīstīt Baltijas aizsardzības spēkus. Piemēram, tādi projekti kā Baltijas bataljons, Baltijas Gaisa telpas novērošanas tīkls, Baltijas Aizsardzības koledža". Latvija partnerības vārdā ir piedalījusies Bosnijas, Kosovas, Irākas un Afganistānas operācijās, un sadarbībai starp Latviju un tās ziemeļu kaimiņiem un ASV militārajā jomā ir plašs sadarbības potenciāls, norādīja prezidents.

Runas laikā Zatlers pievērsās arī vienotai Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un ASV pieejai attiecībās ar Krieviju, ekonomisko izaicinājumu risināšanai Ziemeļu-Baltijas reģionā un ASV, reģionālajiem enerģētikas jautājumiem, nodrošinot tās avotu dažādību, enerģētisko neatkarību, attīstot dažādus infrastruktūras projektus, tai skaitā sašķidrinātās gāzes termināli Latvijā.

Dienas noslēgumā Valsts prezidents tikās ar Amerikas Latviešu jauniešu apvienības pārstāvjiem, kas prezentēja Valsts prezidentam latviešu jaunatnes nometnes "2x2" un nākotnes apvienības projektus - zinātnieku portālu tīmeklī, latviešu valodas apmācību internetā un citus.

Zatlers arī piedalījās pieņemšanā par godu Apvienotās Amerikas Baltiešu nacionālās komitejas 50 gadu svinībām. Tās ietvaros viņš pasniedza I šķiras Viesturas ordeni ASV Gaisa spēku komandierim Eiropā, ģenerālim Viljamam Tomam Hobinam par viņa pašaizliedzīgo un lielo personīgo ieguldījumu NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes veiksmīgā organizēšanā un norisē Rīgā 2006. gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!