Rīgas rajona Baldonē jūnijā notikusi masveida inficēšanās ar trihinelozi, kuru izraisījusi Baldones veikalā iegādātā cūkgaļa.
Rīgas vides veselības centra epidemioloģijas daļas vadītāja Anita Brila trešdien pavēstīja, ka līdz trešdienai kopumā reģistrēti 25 trihinelozes slimnieki, taču, iespējams, slimnieku skaits pieaugs, jo nekvalitatīvo gaļu uzturā lietojuši 37 cilvēki.

Saslimušo vidū ir pieci bērni, bet seši pacienti ārstējas Latvijas infektoloģijas centrā (LIC). Hospitalizēto slimnieku veselības stāvoklis esot normāls un viņi pakāpeniski atlabst.

Pirmais saslimšanas gadījums reģistrēts jau 31.maijā, informēja Brila.

Epidemioloģe pastāstīja, ka visi saslimušie uzturā bija lietojuši vienā veikalā iegādātu cūkgaļu - citi to ēduši pagatavotu mājās, citi - uz vietas veikala kafejnīcā.

Cūkgaļu, ko pārdod veikalā, vienmēr pārbauda veterinārais dienests, uzsvēra Brila.

Baldonē gada laikā šis ir jau otrs masveida inficēšanās ar trihinelozi gadījums. Pagājušā gada nogalē Baldonē ar trihinelozi inficējās 16 vienas ģimenes cilvēki, kas bija ēduši mājsaimniecībā audzētas cūkas gaļu.

Trihineloze ir infekcijas slimība, kuru izraisa nekvalitatīva vai nepareizi apstrādāta cūkgaļa. Trihinelozi izraisa tārpi, kurus pārnēsā dzīvnieki, arī cūkas, suņi un žurkas. Cilvēks ar trihinelozi var inficēties, ja uzturā lieto cūkgaļu, kurā parazitē trihinellas.

Slimībai ir ļoti smaga gaita. Saslimšanas sākumā novērojamas asas sāpes vēderā, vemšana, caureja, augsta ķermeņa temperatūra. Kad tārpi no zarnām nonāk muskuļos, rodas asas muskuļu sāpes. Slimība ilgst vairākas nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!