Latvijas Televīzijas ziņu raidījuma ″De Facto″ rīcībā nonākušie Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietā apsūdzētā Germana Miluša telefonsarunu atšifrējumi liecinot, ka par ″balsu pirkšanu″ Latvijas Pirmās partijas kandidāta Jura Hlevicka ievēlēšanai tika informēti gan Ainārs Šlesers, gan Andris Šķēle, gan pats Hlevickis. Krimināllieta daļā pret partiju līderiem izbeigta, jo izmeklētāji neuzskatīja par pierādītu viņu dalību balsu pirkšanas organizēšanā.
Izmeklēšanas laikā tiesībsargi kā lieciniekus pratināja gan Latvijas Pirmās partijas pārstāvi Šleseru, gan Tautas partijas kādreizējo līderi Škēli, gan arī ″tēvzemeiti″ Jāni Straumi, ziņo ″De Facto″. Krimināllietu daļā pret Šleseru un Šķēli izbeidza, jo izmeklētāji uzskatīja, ka trūkst pietiekamu pierādījumu noziedzīgam nodarījumam viņu rīcībā, informēja LTV raidījums.

Gan Šlesers, gan Šķēle pratināšanā stāstīja, ka ar balsu pirkšanas lietā apsūdzēto Germanu Milušu sazvanījušies tikai, lai noskaidrotu, kā rit koalīcijas veidošanas sarunas Jūrmalā, liecina ″De Facto″ rīcībā esošie materiāli.

Apsūdzības uzrādītas Milušam, ″Jaunā centra" deputāta kandidātiem Leonīdam Lasmanim un Gvido Volbrugam, arī Hlevickim.

″De Facto″ uzsvēra, ka lietu materiālus raidījumam nav devusi ne ģenerālprokuratūra, ne Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Pēc 2005.gada 11.marta pašvaldību vēlēšanām par Jūrmalas mēra amata kandidātiem nosauktas divas personas - bijušais mērs Hlevickis un jaunievēlētā ″Jaunā Laika″ kandidāte Inese Aizstrauta. Spēku samērs sliecās par labu Aizstrautai – 8 pret 7. Pirmās partijas atbalstītāji cerēja savā pusē pārvilināt kādu no ″tēvzemiešiem″ - Juri Griķi vai Aigaru Tampi vai Ilmāru Ančānu no ″Mūsu Zemes″.

Pārrunas ar ″tēvzemiešu″ deputātiem uzņēmies Lielupes ostas pārvaldnieks Eižens Cepurnieks, ziņo ″De Facto″. Balsojot par Hlevicki, ″tēvzemiešiem″ būtu jāvienojas koalīcijā ar kreisajiem deputātiem un viņi nebija gatavi pieņemt tādu lēmumu bez augstākās vadības atbalsta. Tāpēc Cepurniekam bija jāsaņem par ″Baķku″ nodēvētā partijas līdera Jāņa Straumes piekrišana. Miluša pārrunas par balsu vairākuma nodrošināšanu Hlevickim notikušas ar Aināru Šleseru, Cepurnieku un Šķēli. Pēc balsojuma, kurā par domes priekšsēdētāju ievēlēja Aizstrautu, Milušs sarunās ar Cepurnieku, Šleseru un Šķēli atzina, ka ″mūs uzmeta″.

″De Facto″ citētie sarunu atšifrējumi:

Plkst. 11.39 Milušs sarunā ar Hlevicki [...] Ančāns, kā jau teicu, ir izlūks, turklāt nekaunīgs izlūks. (...) Tā kā šis variants atkrīt. Par viņu tagad ir citas ziņas. Tātad, Eižens tagad ir savācis tēvzemiešu partijas spici. (...) Divpadsmitos uz sakariem iznāk Batjka. Es sazinājos ar Andri, lai viņš arī ar Batjku parunā. Tā kā mums vēl ir cerība. (...)

Plkst. 12.22 Milušs sarunā ar Cepurnieku: Pa draudzīgiem kanāliem tika runāts ar Griķi. Viņš sacīja, ka nevar uz to iziet, jo Grīnblats ir pavēlējis citādi. Ja viņam Grīnblats vai Straume liks rīkoties pretēji, viņš labprāt to darīs.

Cepurnieks: Viņam tūlīt pateiks. Es tūlīt. Zini, es darīšu visu.

13:05 Volbrugs: Ilmār?

Ančāns: Es, Gvido , tuvojos Lielupes tiltam tagad. (..) Volbrugs: No mūsu puses viss, Ilmār, būs kārtībā. (..) .. tev vēl divdesmit, desmit plus desmit.

Plkst.13.17. Milušs: Jā, Ļoņa? Lasmanis Paklau, man būs viss “piķis” vajadzīgs. (...) Milušs: Tieši tagad?

Lasmanis: Nu, jā. Viņam pēc pusstundas sākās. Nu, es teicu, ka tad, kad visu izdarīs, tad arī dabūs visu reizē. Tas ir tas pats pirmais variants. (...) Plus vēl tas, ko mēs runājām. Viņš, viņš teica,- jā, bet kur ir garantija. (...) Lasmanis: Tātad vajadzīgs “piķis”. Milušs: Braucu pie tevis uz Jūrmalu.

Plkst. 13.22. Milušs Andri, mēs saņēmām vienu signālu, ka viens, iespējams, ir piekritis. Šķēle: Jā. Milušs: Mēs, mēs ejam “uz visu banku”! Šķēle: Nu, lai notiek. Labi, es sapratu. Es tūlīt.

Plkst.13.31 Milušs: Ainār, izskatās, ka viens ir piekritis, es lidoju uz Jūrmalu. Tā teikt, mēs ejam “uz visu banku”. Šlesers: Vajag šodien apstiprināt? (....) Šlesers: Nevajag atlikt, davai. Vai tas ir Griķis? Milušs: Nu, es klusēju. Šlesers: Skaidrs. Labi, davai, tad nestāsti. Īsāk sakot, es darīju, ko varēju. Es zvanīju arī Straumem. Nu, tad strādā un, zvani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!