Foto: PantherMedia/Scanpix
Pieminot Baltijas ceļa akciju un sagaidot tās 25. gadadienu, Aivars Noviks–Grasis kājām dosies no Viļņas caur Rīgu līdz Tallinai tieši tādā maršrutā, kādā pirms 25 gadiem tika izveidota dzīvā cilvēku ķēde, kas simbolizēja triju Baltijas valstu centienus pēc neatkarības, informē UNESCO Latvijas birojā.

Noviks - Grasis ir cēsinieks, kurš pašlaik dzīvo Beļģijā. Viņam ir 37 gadi un šim Baltijas ceļa gājienam viņu iedvesmojuši 11 gadus vecā dēla centieni sasniegt savus mazos mērķus skolā un sportā. 

Pašlaik paralēli ģeogrāfiskajai un vēsturiskajai izpētei Noviks - Grasis arī aktīvi fiziski gatavojas šim gājienam, jo, tāpat kā Baltijas ceļa akcijas laikā pirms 25 gadiem cilvēki sadevās rokās uz 15 minūtēm, viņa mērķis ir 15 dienās mērot šo pašu maršrutu ar kājām - lielākoties ejot. Plānots, ka viņš veiks aptuveni 40-50 kilometrus dienā un ik dienu ceļā pavadīs 10 līdz 12 stundas. Kopējais maršruta garums varētu būt vairāk nekā 700 kilometru

Noviks-Grasis Baltijas ceļu sāks mērot 14.jūlijā plkst.6 Viļņā un izies no Ģedimina laukuma. Paredzēts, ka 19. jūlijā viņš ieradīsies Rīgā, bet savu maršrutu noslēgs 28. jūlijā Tallinā.

Noviks-Grasis savā ceļā atbalstīs arī UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas (LNK), projektu „Baltijas ceļa stāsti", kas tiek īstenots sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un kura ietvaros tiek apkopotas iedzīvotāju atmiņas par Baltijas ceļa laiku un dalību tajā, un arī viņš savā ceļojumā uzrunās cilvēkus un uzklausīs viņu stāstus.

Šogad aprit 25 gadi kopš notika Baltijas ceļa akcija - unikāla un mierīga masu demonstrācija, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 kilometrus garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!