Foto: Ārlietu Ministrija

Atzīmējot 25 gadus kopš Islandes un Baltijas valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 26. septembrī apmeklēja Islandes galvaspilsētu Reikjavīku, lai kopā ar Islandes, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministriem un Islandes valsts augstākajām amatpersonām pārrunātu reģionālās sadarbības aktualitātes un svarīgākos starptautiskos jautājumus, portālu "Delfi" informēja ārlietu ministrijas komunikācijas grupa.

Tikšanās laikā ar Islandes ārlietu ministri Lilju Alfredsdoutiru Rinkēvičs pārrunāja reģionālās sadarbības jautājumus un vērsa uzmanību, ka Baltijas valstu – Ziemeļvalstu sadarbība jeb NB8 formāts jaunajos politiskajos apstākļos var spēlēt vēl nozīmīgāku lomu, ņemot vērā tā neformālo raksturu, spēju fokusēties uz sarežģītiem starptautiskās dienaskārtības jautājumiem, kā arī līdzsvaru starp politiskās un praktiskās sadarbības komponenti.

"Baltijas un Ziemeļvalstu reģions, pateicoties augstajam ekonomikas un inovāciju līmenim, kā arī kopīgajām vērtībām, ir viens no vadošajiem Eiropā. Šie sasniegumi, līdz ar kopīgajiem centieniem labklājības un drošības situācijas uzlabošanā reģionā, nosaka mūsu atbildību pašreizējā situācijā, kad nepieciešams vairot sabiedrības paļaušanos uz stabilitāti," sacīja Rinkēvičs.

Amatpersonas pārrunāja Eiropas Savienības nākotni pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES jeb Brexit. "Ir jāsaprot, ka Brexit kontekstā intereses ir visām dalībvalstīm, kā arī tām, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, bet ir integrētas, jo īpaši Eiropas Savienības vienotā tirgus darbībā. Mūsu interesēs ir panākt pēc iespējas ciešas turpmākās attiecības starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju, īpaši ekonomiskās sadarbības un drošības jomā," sacīja Rinkēvičs. Ministri apliecināja interesi saglabāt ciešu sadarbību NB8 un Lielbritānijas formātā drošības un ekonomiskās sadarbības jautājumu risināšanai.

Vizītes laikā Rinkēvičs tikās arī ar Islandes prezidentu Gudni Johannesonu un premjerministru Sigirdiru Jouhannsonu.

Pirms 25 gadiem, 1991. gada 26. augustā, Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri Reikjavīkā parakstīja divpusējās deklarācijas par diplomātisko attiecību nodibināšanu. Šogad 26. septembrī ārlietu ministri, esot tajā pašā vietā, kur viņu priekšteci pirms 25 gadiem, parakstīja kopīgu deklarāciju, kurā no jauna apstiprināja valstu ciešās un draudzīgās attiecības, kā arī pauda stingru apņemšanos nodrošināt labklājību un stabilitāti Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā, un Eiropā kopumā.

Tāpat ministrs piedalījās augsta līmeņa paneļdiskusijā par Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību, kuru organizēja Ziemeļu Ministru padome un Islandes prezidentūra Baltijas jūras valstu padomē.

Jau vēstīts, ka 2016. gada 22. augustā apritēja 25 gadi kopš Islande atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu. 1991. gada 26. augustā Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministri Reikjavīkā parakstīja divpusējās deklarācijas par diplomātisko attiecību nodibināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!