Foto: DELFI Aculiecinieks
Balvu novadā Ičas upē šīs nedēļas sākumā konstatēta masveida zivju bojāeja, ko iespējams izraisījis toksisks piesārņojums. precīzus notikušā iemeslus skaidro Vides valsts dienests (VVD) kopā ar BIOR laboratoriju, portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Informācija nosūtīta arī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldei krimināllietas ierosināšanai.

VVD šīs nedēļas sākumā pārbaudīja telefoniski saņemtu informāciju no iedzīvotājiem un konstatēja, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai vērojama zivju bojāeja – bojā gājušas simtiem līdaku, asari, sapali un citas zivis.

Lai skaidrotu notikušā iemeslu, tiek ņemti paņemti ūdens paraugi un pētītas arī bojāgājušās zivis, pirmie saņemtie rezultāti no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" liecina par toksisku vielu klātbūtni.

Pārbaudēs uz vietas eksperti nav konstatējuši ne notekūdeņu, ne kādu toksisko vielu izplūdes avotus. Tāpat nav novērots vizuāli redzams piesārņojums ūdenī, kā arī nav sajūtamas kādas smakas.

VVD par notikušo ir informējusi vietējās pašvaldības, Pārtikas un veterināro dienestu, kā arī vērsusies Valsts policijā, lūdzot ierosināt krimināllietu. Ierosināta arī ekspertīze, lai noteiktu, cik lieli zaudējumi nodarīti zivju resursiem.

VVD turpina regulāri apsekot Ičas upes apvidu, kā arī citās tuvējās ūdenstilpnēs, lai novērtētu situāciju un nepieciešamības gadījumā strauji rīkotos.

Vienlaikus dienesti aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgiem gadījumiem šajā apkārtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!