"Bankas Baltija" ("BB") krimināllieta vēlreiz būs jāizskata Rīgas apgabaltiesai, tā šodien nolēma Augstākās tiesas (AT) Senāts.
Prokurors Juris Pēda pēc sprieduma žurnālistiem sacīja, ka viņam ir žēl šajā lietā ieguldītā darba un žēl, ka Senāts neieklausījās prokuratūras viedoklī par to, ka visas Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) konstatētos pārkāpumus varēja novērst, izskatot lietu apelācijas kārtībā.

Tiesnese Valda Eilande žurnālistiem skaidroja, ka galvenais arguments pirmās instances tiesas sprieduma atcelšanai bija ECT atzinums, ka "BB" krimināllietu izskatīja nelikumīgs tiesas sastāvs. "ECT spriedumi Latvijai ir obligāti. Visi punkti šajā spriedumā, izņemot 15 000 eiro (aptuveni 9420 latu) maksāšana Laventam, attiecas uz tiesu, un tiesai tie ir jāievēro," teica Eilande.

Tiesnese uzsvēra, ka Latvijas likumdošana paredz obligātu sprieduma atcelšanu, ja šos spriedumus pieņēmis nelikumīgs tiesas sastāvs.

Krimināllietu, kurā tiek tiesāti Aleksandrs Lavents, Tālis Freimanis un Alvis Līdums, AT Senāts izskatīja piecu senatoru sastāvā.

Apgabaltiesa šo lietu iepriekšējā reizē izskatīja vairāk nekā četrus gadus, un tai nomainījās trīs tiesneši - tiesnese Aina Saulīte pati sevi atstatīja no lietas izskatīšanas pēc tam, kad tieslietu ministrs un premjers izteica tiesai pārmetumus par tiesājamā Aleksandra Laventa atbrīvošanu no apcietinājuma. Lieta tika nodota tiesnesim Voldemāram Zariņam, taču lietas dalībnieki pieteica viņam noraidījumu, jo bija atklājies, ka kāds tuvs tiesneša radinieks zaudējis savus naudas noguldījumus BB bankrota dēļ. Lietas dalībnieki uzskatīja, ka šis fakts var būt par iemeslu tiesneša neobjektivitātei.

BB krimināllietu visbeidzot izskatīja tiesnese Ināra Šteinerte. Viņas vadībā tiesa piesprieda Laventam brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem, Freimanim - uz sešiem gadiem, Līdumam - uz trim gadiem un trim mēnešiem. Lietu tiesnese sāka izskatīt 1998.gada rudenī, bet spriedums tika pasludināts 2001.gada decembra pēdējās dienās.

Šteinertei, uzzinot par Senāta lēmumu, ir žēl krimināllietas izskatīšanā ieguldītā darba. "Ko gan es varu komentēt, tas tomēr ir AT lēmums," īsi sacīja Šteinerte. Pēc tiesneses domām, AT "izgāja no situācijas", atceļot pirmās instances tiesas lēmumu. AT būtībā piekritusi ECT veiktajam Kriminālprocesa kodeksa panta tulkojumam par nelikumīgo tiesas sastāvu, kas arī bijis visstrīdīgākais jautājums. "Ja viss ritēs normāli, lietu var izskatīt septiņu astoņu mēnešu laikā," prognozēja Šteinerte.

Kā ziņots, AT senāts BB lietu izskatīja sakarā ar Eiropa Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu lietā "Lavents pret Latviju". ECT atzina, ka ir pārkāptas Laventa tiesības pēc vairākiem cilvēktiesību konvencijas pantiem. Tā kā ne Latvija, ne Lavents spriedumu nav pārsūdzējuši, tas stājas spēkā.

27.janvārī AT Senāts nolēma no apcietinājuma atbrīvot Laventu un Freimani. Lavents joprojām atrodas Linezera slimnīcā, bet Freimanis no cietuma tika atbrīvots dienu pēc tiesas lēmuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!