Foto: LETA
Valsts līderu uzrunas Jaunajā gadā nedz sabiedrība sociālajos tīklos, nedz eksperti nevērtē kā iedvesmojošas vai svinīgajai gadu mijas atmosfērai atbilstošas.

Sociālajos tīklos neviennozīmīgu vērtējumu izraisījis Valsts prezidenta teiktais, uzrunājot un sveicot valsts iedzīvotājus Jaunajā gadā. "Nesaprotu, kādēļ Bērziņa uzruna nebija iedvesmojoša? Tā kā tumšs kovārnis, kas mēģina pateikt, ka viss ir slikti," mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta @vigants. Savukārt @sildniks vaicā, "vai savā jaungada uzrunā Bērziņš pa lielam atsaucās uz vienīgo uzstāšanos, kas viņam atnesa sabiedrības plusiņus?"

Valsts prezidents savos izteikumos bijis visai skarbs, vērtē politologs Ivars Ijabs. "Pēdējos mēnešos viņš ir parādījis, ka viņam ir pašam savi, kritiski priekšstati par to, kas šobrīd notiek politikā. Viņš ir viens no tiem, kas var atļauties runāt to, ko viņš domā. Daudziem nepatīk tas, ko viņš saka, bet jāsaprot, ka tas lielā mērā saskan ar to, ko domā vidējais latvietis."

Bērziņš savā uzrunā 1. janvārī pauda kritiku par valdības vadītāja izraudzīšanas procesu, kā arī uzsvēra sabiedrības vēlmi saņemt atbildes par Zolitūdes traģēdijas iemesliem.

Savukārt aizejošā premjera Valda Dombrovska (V) runa galvenokārt kritizēta par to, ka arī pēc pēdējo nedēļu notikumiem Ministru prezidents neizrādīja emocijas un sabiedrību uzrunāja ierasti stoiciskajā stilā.

"Dombrovskim šī bija pēdējā parādes uzruna, jo es domāju, ka nākamgad ap šo laiku viņš vairs nebūs Rīgā," uzskata Ijabs. Viņš norāda, ka premjera lietišķais runas stils ir jau ierasts un atbilst tam, kā viņš uzrunā sabiedrību vienmēr.

Šādās svinīgās runās politiķi mēģina apliecināt vai veidot savu tēlu, "Delfi" skaidro rakstnieks Ilmārs Šlāpins, kas arī savulaik ir rakstījis politiķu runas. "Runa parasti ir tāda, kas šo tēlu stiprinātu – to, ka viņš ir prasmīgs vadītājs, gudrs stratēģis vai stingrā roka, vai gluži otrādi – labais tēvs vai māte." Savukārt sabiedrība no valsts līdera sagaida mirkļa atmosfērai atbilstošu vēstījumu – svinīgu un ar cerību uz brīnumu. "Tas, ko es ieteiktu vai būtu ieteicis ir domāt, kā iedvesmot cilvēkus dzīvot, strādāt mīlēt," valstsvīriem padomu dod Šlāpins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!