Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš un Francijas Ārlietu un starptautiskās attīstības ministrijas valsts sekretārs Eiropas lietās Arlems Dezīrs šodien pārrunājis ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā (ES) un attiecībām ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm saistītus jautājumus, informēja Prezidenta preses dienestā.

Bērziņš uzsvēris līdzšinējā Latvijas ārpolitikas kursa turpināšanu, norādot, ka Latvija redz savas iespējas palīdzēt veidot ciešākas attiecības starp ES un Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm. Prezidents arī piebildis, ka ES attiecības ar Centrālāzijas valstīm un to tālākā izaugsme tiešā veidā ietekmēs Afganistānas nākotni.

Dezīrs piekritis, ka Latvijas zināšanas un pieredze šajā reģionā var kalpot par lielisku pamatu tālākai sadarbības veidošanai ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm.

Bērziņš arī pateicies par Francijas atbalstu franču valodas apguves nodrošināšanā Latvijas amatpersonām un diplomātiem, kas ir ļoti nozīmīgs ieguldījums, Latvijai pārņemot prezidentūru ES Padomē. Valsts prezidents izteica cerību, ka šis atbalsts turpināsies arī nākotnē.

Pārrunājot ES un Krievijas savstarpējo sankciju rezultātus, amatpersonas atzinušas, ka tās radījušas zaudējumus visām pusēm. Francijas Eiropas lietu ministrs aicinājis Latviju aktīvi iesaistīties konflikta risināšanā, uzstājot uz konflikta risināšanu mierīgu sarunu veidā.

Tikmēr Valsts prezidents, jautāts par Latvijas redzējumu par situāciju Ukrainā, norādīja, ka pēc karadarbības noslēgšanās un situācijas stabilizēšanās Ukrainas atjaunošanai būs nepieciešami gadu desmiti, tādēļ tās kaimiņvalstīm un ES būs jāsniedz arī praktiska palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!