Foto: AFI
Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) neatbalstīja līdzekļu piešķiršanu parakstu vākšanai Satversmes grozījumu ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, jo tas esot politisks jautājums, portālam "Delfi" sacīja ministrs.

Jautāts, cik korekti ir tieslietu ministram iebilst pret naudas piešķiršanu parakstu vākšanu, ja visas normas šīs procedūras uzsākšanai ir ievērotas un Centrālajai vēlēšanu komisijai ir jāizpilda zināmas sabiedrības daļas vēlme, Bērziņš noteica, ka viņš valdības sēdē pauda Nacionālās apvienības (NA) nostāju.

Savukārt jautāts, vai šajā balsojumā valdībā NA ideoloģija nav guvusi virsroku pār valstī noteiktajām normām, Bērziņš atzina: ""Šis ir politiskas dabas jautājums." Turklāt Tieslietu ministrijai šajā jautājumā nemaz neesot prasīts saskaņojums, piebilda ministrs.

Viņš norādīja, ka saskaņā ar Latvijas Satversmes "burtu un garu", konstitūcija valsts iekārtas un valodas jautājumā nebūtu grozāma nekādā veidā, tostarp tautas nobalsošanā. "Mēs pie šī jautājuma noteikti vēl atgriezīsimies," solīja Bērziņš, atklādams, ka NA patlaban konsultējoties ar konstitucionālo tiesību ekspertiem, lai sniegtu priekšlikumus, ka Satversme valodas jautājumā nav grozāma.

Jau ziņots, ka valdība CVK atļāva organizēt parakstu vākšanu Satversmes grozījumu ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, izmantojot līdzekļus, kas palikuši pāri no valdības piešķirtās naudas šīs vasaras divām parakstu vākšanām, referendumam par Saeimas atlaišanu un ārkārtas Saeimas vēlēšanām.

Pret līdzekļu piešķiršanu šim mērķim valdības sēdē iebilda nacionālās apvienības VL-TB/LNNK ministri: tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme–Grende. Viņi uzskata, ka šī parakstu vākšana ir pretrunā ar Latvijas valsts dibināšanas jēgu un Satversmes 1. panta – "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika" – dziļāko būtību.

Parakstu vākšanai kopumā nepieciešami 426 630 latu, tajā skaitā vēlēšanu komisiju un CVK atalgošanai 285 782 latu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 68 848 latu un Centrālās vēlēšanu komisijas un vēlēšanu komisiju saimnieciskajiem izdevumiem 72 000 latu.

Parakstu vākšana sākās otrdien. To ierosināja biedrība "Dzimtā valoda", savācot vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstus, kas nepieciešami, lai CVK uzsāktu parakstu vākšanu.

Lai "Dzimtās valodas" piedāvātie grozījumi Satversmē, kas paredz krievu valodai piešķirt otras valsts valodas statusu, nonāktu Saeimā, par tiem jāparakstās vienai desmitai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 379 vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!