Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien sagaida vismaz vienotu pozīciju no partijām par nākamās koalīcijas aprisēm, kā arī ir gatavs otrajai sarunu kārtai, ja tas būs nepieciešams.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne uzsvēra, ka Bērziņš līdz pirmdienas vakaram sagaida vienošanos vai "vismaz vienotu pozīciju" par nākamo koalīcijas modeli, kas varētu nostrādāt turpmākos trīs gadus.

"Ja pozīcijas nebūs, pirmdienas vakarā Valsts prezidenta kanceleja izplatīs Valsts prezidenta viedokli par nākamajiem soļiem," informēja Krapāne, nenorādot, kāda varētu būt turpmākā rīcība. "Viss ir atkarīgas no tā, kas būs noticis sarunās par nākamo koalīciju."

Pagaidām otra sarunu kārta ar partijām neesot ieplānota, taču prezidenta darba kārtība nākamajai nedēļai atļauj to sarīkot. Pagaidām nav arī plānots uz pili aicināt bezpartejiskus premjera amata kandidātus.

Bērziņš līdz šim izvairīgi komentējis koalīcijas veidošanas sarunas, uzsverot, ka viņam ir svarīgs rezultāts. Prezidents vienīgi izteicies, ka ir nepieciešama pēc iespējas plašāka koalīcija, kas spētu nostrādāt turpmākos trīs gadus – līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Viņš arī minējis, ka koalīcijai būtu nepieciešamas divas trešdaļas balsu, lai varētu pieņemt Satversmes grozījumus.

Prezidents arī paziņoja, ka prasīs tiesībsargājošajām iestādēm – Satversmes aizsardzības birojam un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam – sniegt atzinumus par premjera un ministru amatu kandidātiem, un, ja kāds no tiem būs negatīvs, prezidents izmantos tiesības un kandidātu noraidīs. Pēc prezidenta domām, jaunajam premjeram vajadzētu būt cilvēkam, kas piedalījies vēlēšanās, lai redzētu vēlētāja attieksmi.

Partijas uz Rīgas pili pie prezidenta nāca nedēļu pēc 11.Saeimas vēlēšanām – septembra pēdējā nedēļā. Sākotnēji Bērziņš partijām deva laiku līdz 6.oktobrim, taču tad termiņu pagarināja līdz 10.oktobra vakaram.

Taču jau trešo nedēļu nav panākta vienošanās par vēlamo koalīcijas modeli. Zatlera Reformu partijas (ZRP) valde nolēmusi veidot koalīciju ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" (SC), taču "Vienotība" par labāko modeli uzskata sadarbību ar ZRP un Nacionālo apvienību (NA).

Premjers un "Vienotības" sarunu vedējs Valdis Dombrovskis piedāvāja alternatīvu modeli – koalīcijas kodolu veidot tikai "Vienotībai" un ZRP, bet ar NA un SC noslēgt sadarbības līgumus, katrai apvienībai deleģējot arī savus ministrus valdībā. Par SC ministriem politisko atbildību uzņemtos ZRP, bet par NA – "Vienotība".

Tomēr šis modelis nav guvis atsaucību, un progresa sarunās nav. Vienīgi visas četras partijas paudušas atbalstu Dombrovskim kā premjeram.

"Vienotībai" un ZRP jaunajā Saeimā ir tikai 42 balsis. Vēlēšanās uzvarēja SC, iegūstot parlamentā 31 deputāta mandātu, bet NA – 14 vietu.

Koalīcijas veidošanas oficiālajās sarunās nepiedalās Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas parlamentā ieguvusi 13 vietu, jo ZRP jau pirms vēlēšanām paziņoja, ka neredz iespējas sadarboties ar partijām, kurās ir oligarhu ietekme, ar to domājot ZZS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!