Valdība iecerējusi bezdarbnieku atbalstam piesaistīt vēl vairāk kā 2,2 miljonus latu no Eiropas Globalizācijas pielāgošanas fonda (EGF), paredz otrdien valdībā atbalstītie noteikumi.

Šis fonds atbalstu piešķir tādiem bezdarbniekiem, kuri darbu zaudējuši būtisko izmaiņu globalizācijas procesu ietekmē vai ekonomiskās un finanšu krīzes ietekmē, ja šīm izmaiņām ir bijusi ievērojama negatīva ietekme uz reģionālo vai vietējo ekonomiku.

Valdības otrdien atbalstītie noteikumi paredz, ka laika posmā no 2010. līdz 2013.gadam bezdarbnieku atbalstam no EGF būs pieejami 2 194 272 lati, bet tehniskās palīdzības finansējums ieviesējiestādēm būs 87 770 lati.

Kā projekta anotācijā skaidro Labklājības ministrija, dalībvalsts var pretendēt uz atbalsta saņemšanu no EGF gadījumā, kad no uzņēmuma vai arī vienas nozares uzņēmumiem no darba tiek atbrīvoti vismaz 500 darbinieki, ja vien ir iespējams pierādīt ciešu šo no darba atbrīvošanas gadījumu saikni ar ekonomisko krīzi vai izmaiņām tirdzniecības modeļos globalizācijas ietekmē. Izņēmuma gadījumos var pieteikties arī, ja no darba atbrīvojamo skaits ir mazāks, ja vien ir iespējams pierādīt, ka tam ir būtiska ietekme uz nodarbinātības situāciju reģionā.

LM skaidro, ka atšķirībā no citiem ES fondiem, kas vērsti uz ilgtermiņa stratēģijām, EGF sniedz vienreizēju un laika ziņā ierobežotu, individuālu atbalstu, palīdzot tiem bezdarbniekiem, kuri darbu zaudējuši globalizācijas vai krīzes dēļ.

Anotācijā norādīts, ka saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem valstī jau ir bijuši gadījumi, kad no darba lielos uzņēmumos atbrīvots ievērojams darbinieku skaits, it īpaši apstrādes rūpniecības nozarē, piemēram, 2008.gada beigās a/s "Rebir" rūpnīcā Rēzeknē tika atlaisti 911 darbinieki, 2009.martā tika iesniegts paziņojums par 600 štata vietu samazināšanu a/s "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca", bet 2009.gada beigās tika atlaisti 550 darbinieki "Saga Trade" mēbeļu ražošanas uzņēmumā.

LM norāda, ka šobrīd aktīvās darba tirgus politikas pasākumus finansē no valsts budžeta un Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Tomēr ar esošo finansējumu nav iespējams nodrošināt pietiekami augstu bezdarbnieku līdzdalību organizētajos aktīvās darba tirgus politikas pasākumos liela reģistrēto bezdarbnieku skaita dēļ.

Noteikumi paredz, ka par atbalstu katrā konkrētā masveida atlaišanas gadījumā lems LM izveidota darba grupa. LM prognozētais bezdarbnieku skaits, kuriem varētu būt nepieciešams EGF atbalsts, līdz 2011.gada beigām varētu būt 2000 cilvēki, bet līdz 2013.gada beigām - 3000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!