Foto: LETA
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis kategoriski noliedz, "ka ZZS nākamajā Saeimā obligāti būs kopā ar "Saskaņas centru" (SC)", jo kopš 2002.gada ZZS neesot atkāpusies "no labēji konservatīvas partijas pozīcijām", intervijā "Latvijas Avīzei" otrdien saka politiķis.

"Dažām labam varbūt nav paticis mūsu lēnīgums, apdomīgums, taču politiskā kursa maiņu mums gan nevar pārmest. Arī pašreizējos apstākļos mēs par galveno partneri uzskatām "Vienotību". Vai arī viņi mūs uzskata par sabiedrotajiem? Tā ir viņu izvēle..." norāda Brigmanis.

Par otro tuvāko sabiedroto Brigmanis sauc VL-TB/LNNK. "Arī viņi, iespējams, pārmetīs, ka neesam atsevišķos jautājumos bijuši pietiekami nacionāli, tomēr kopumā mums šī pozīcija ir tuva," teic viens no ZZS līderiem.

Viņš arī norāda, ka "(eksprezidents Valdis) Zatlers (Zatlera Reformu partijas līderis) ir pateicis, ka ar mums nesadarbosies". "Nu ko padarīsi, neiesim jau uzbāzties ar savu mīlestību," komentē Brigmanis.

"Manuprāt, ja līdz šim labējās partijas ir spējušas veidot koalīciju, neredzu iemeslu, kāpēc to nevarētu darīt arī pēc šīm vēlēšanām. Mēs nezīmējam ne sarkanās, ne zaļās līnijas, to dara citas partijas," apgalvo ZZS frakcijas vadītājs.

Vīnš uzsver, ka galvenais ZZS adresētais pārmetums esot " mūsu premjera kandidāts (Ventspils mērs Aivars) Lembergs". "Bet tas ir sabiedrības pieprasījums! Ja paskatās aptaujas, viņš regulāri ir populārāko politiķu trijniekā – tas ir fakts. Tagad viņu pataisa par tādu bubuli. Es pat nezinu, kuri ir tie jautājumi, kuros "Vienotība" piekāpusies Lembergam. Kāds to varētu izskaidrot," klāsta Brigmanis.

"Ko lai saka? Par ģenerālprokuroru Maizīti arī runāja tā, it kā viņam uz mūžu jāpaliek amatā, bet ievēlējām Kalnmeieru, un vai ir sliktāk? Domāju, ka deputātiem, balsojot par amatpersonām, ir tiesības uz savu viedokli," komentēja Brigmanis Saeimas lēmumu neapstiprināt amatos divus tiesnešu, ko kā vienu no pamatojumiem, lai rosinātu Saeimas atlaišanu, minēja Zatlers.

Brigmanis arī aicina atmest "tās naivās cerības, ka, iedodot SC parakstīt papīru par Latvijas okupācijas atzīšanu, viņi arī sirdī uz to parakstīsies". "Tas nenotiks. Līdz ar to mēs tādus priekšnoteikumus neizvirzām," klāsta ZZS līderis.

"Protams, Zatlera lēmums atlaist Saeimu ir palielinājis SC izredzes nokļūt pie varas. Latviskie spēki ir sašķelti, un "Saskaņai" ir ļoti labas izredzes vinnēt vēlēšanās. ZZS vispirms gribētu redzēt programmu – kas tiek piedāvāts. Noteikti būtu ļoti plašas diskusijas apvienības iekšienē. Šādu lēmumu vienpersoniski nevar pieņemt ne Brigmanis, ne (ZZS valdes priekšsēdis Raimonds) Vējonis, ne Lembergs, ne kāds cits. Ir jāsaprot, vai mēs kā partiju apvienība uz to esam gatavi, jo tas būtu vēsturisks lēmums," klāsta Brigmanis.

Viņš arī apgalvo, ka "personīgi neietu valdībā, kuras vadītājs 9. maijā dodas pie (Uzvaras) pieminekļa". "Piekrītu – tas ir ļoti nopietns žests no (Rīgas mēra un SC premjera amata kandidāta Nila) Ušakova puses. Viena lieta, ja to saka un dara pilsētas mērs, bet, ja tā rīkojas valdības vadītājs, tad tā ir valsts politika. ZZS nevarēs tam piekrist," uzsver Brigmanis.

Brigmanis arī klāsta, ka gadījumā, ja ZZS varētu sastādīt nākamo valdību, tas būtu "ļoti vienkārši – "Vienotība", Nacionālā apvienība, "zaļie zemnieki"". Vaicāts par premjera kandidātu, Brigmanis norāda: "Ja ZZS uzvarēs vēlēšanās, tad Lembergs, taču es neesmu noraidošs arī pret Dombrovski kā valdības vadītāju. Līdz šim esam labi sastrādājušies, un negribu tagad aizrauties ar kritiku tikai tāpēc, ka tuvojas vēlēšanas un mēs esam konkurējošās partijās."

Brigmanis arī pauž uzskatu, ka ZZS nekļūdījās, izvirzot Andri Bērziņu par Valsts prezidentu. "Es viņu pazīstu jau daudzus gadus un varu teikt – viņš ir absolūti patstāvīgs un nepakļausies manipulācijām. Viņam ir ļoti strikti uzskati par ekonomiku, kurus viņš noteikti ņems vērā, arī nosaucot premjera kandidatūru. Bērziņa kungs nenosauks cilvēku, kam nebūs skaidras valsts tālākās vīzijas, pat ja šim kandidātam būs Saeimas vairākuma atbalsts," pārliecināts ZZS līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!