Foto: EPA/LETA
Apkopes dēļ Brīvības pieminekli vismaz divus mēnešus ieskaus nožogojums, pastāstīja Pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums.

Šonedēļ sākušies Brīvības pieminekļa apkopes darbi, kuru laikā piemineklis tiks iejozts ar žogu un sastatnēm. Darbus plānots veikt trīs mēnešu laikā, taču, kā norādīja Graudums, iecerēts darbus īstenot tā, lai sastatnes no pieminekļa varētu noņemt ātrāk.

"Process paredzēts uz trim mēnešiem, bet mērķis ir pēc iespējas ātrāk sastatnes ņemt nost. Ja darbus sāk ar augustu, tad pa mēnesi varētu augšējo daļu savest kārtībā. Trešajā mēnesī sastatņu varētu jau nebūt. Žogs varētu būt nedaudz ilgāk, bet sastatnes no pieminekļa tiks noņemtas agrāk," teica Graudums.

Apkopes gaitā paredzēts veikt "regulāru darbu kopumu, kas sakrājies pa gadiem", teica Graudums. Viņš skaidroja, ka apkopes laikā tiks spodrinātas Brīvības pieminekļa zvaigznes, atjaunots aizsargpārklājums, veikti iekšdarbi, kā arī virkne citu darbu.

Apkopes darbu laikā interesanti piemineklim piekļūt nevarēs.

Valdība Kultūras ministrijai (KM) piešķīra 193 636 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Brīvības pieminekļa restaurācijas un apkopes darbiem.

Paredzēts, ka ministrija līdzekļus tālāk pārskaitīts "Rīgas pieminekļu aģentūrai". Pieminekļa restaurāciju paredzēts pabeigt šī gada laikā.

Par piešķirtajiem līdzekļiem paredzēts veikt pieminekļa Brīvības tēla virsmas restaurāciju, zvaigžņu virsmas attīrīšanu un zeltīšanu, obeliska akmens apšuvuma attīrīšanu un bojāto šuvju nomaiņu un akmens virsmas attīrīšanu. Tāpat iecerēts realizēt pieminekļa iekštelpu uzejas kāpņu un pagrabtelpas remontdarbus, pieminekļa tehniskā stāvokļa izpēti un citus darbus.

Pēdējā pieminekļa apkope veikta 2006.gadā, nodrošinot tā zvaigžņu apzeltījuma atjaunošanu. Restaurācijas darbi iepriekš notikuši divos posmos, laikā no 1980. līdz 1981.gadam un no 1998. līdz 2001.gadam. Pieminekļa regulāru apkopi nodrošina Rīgas pilsētas pašvaldības aģentūra ''Rīgas pieminekļu aģentūra''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!