Foto: LETA



Bijusī tieslietu ministre Baiba Broka (NA), kurai Satversmes aizsardzības birojs atteicās piešķirt pielaidi valsts noslēpumam, ir parādā 100 000 ASV dolāru bijušajā sanatorijas "Ķemeri" privatizētāja SIA "Ominasis Latvia" konsultantam Tofikam Kavaram, kurš ticis izsludināts Interpola meklēšanā. Tas arī varētu būt patiesais iemesls, kādēļ viņai tika atteikta pielaide, vēsta portāls "pietiek.com".

SAB neatklāj, kādēļ Brokai atteikta pielaide, un arī pati Broka "pietiek.com" atteicās apstiprināt, vai SAB uzdevis jautājumus par 100 000 ASV dolāru parādsaistībām, kuras viņa norādījusi valsts amatpersonas deklarācijā. 

„Līdz ar to līdz pielaides atteikuma iemeslu atslepenošanai jebkura informācija par to paliks versijas līmenī. Tomēr fakts, ka šīs parādsaistības ministrei bijušas pret personu, kura tikusi izsludināta Interpola meklēšanā, šo versiju (..) kā pielaides atteikuma iemeslu, ļauj izvirzīt kā ticamu," raksta portāls.

100 000 ASV dolāru parādsaistības Broka deklarējusi jau kopš 2006. gada novembra, kad pirmo reizi, kļūdama par Tieslietu ministrijas (TM) parlamentāro sekretāri, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedza valsts amatpersonas deklarāciju. Deklarācijas publiski pieejamajā daļā nav norādīts, vai viņa ir parādā fiziskai vai juridiskai personai. 

Broka portālam apstiprinājusi, ka 100 000 ASV dolāru viņai aizdevis kādreizējais Latvijas goda konsuls Marokā un SIA "Ominasis Latvia" konsultants Tofiks Kavars laikā, kad viņa sniedza šai firmai juridiskus pakalpojumus. Broka skaidro, ka 100 000 ASV dolāru saņēmusi 2004.gadā - divus gadus, pirms viņa kļuva par TM parlamentāro sekretāri un interešu konflikta novēršanas likuma prasību dēļ pārtrauca darbību ar "Ominasis Latvia" un citām firmām.

Šis neesot bijis privāts aizdevums, bet juridiska forma, kā noformēta samaksa, ko Broka no "Ominasis Latvia" īpašniekiem saņēmusi par juridisko pakalpojumu sniegšanu ne tikai attiecībā uz sanatorijas, bet arī citiem nekustamo īpašumu darījumiem. Līdz ar to 2006.gada rudenī, kad uzsākusi darbu TM, Broka šīs parādsaistības esot dzēsusi.

Broka skaidrojusi, ka Kavars lielākoties uzturas Marokā un Saūda Arābijā, tādēļ neesot bijis iespējams "nokārtot papīrus" un arī juridiski sakārtot jautājumu ar saistībām.

Pēc "pietiek.com" rīcībā esošās informācijas Kavars pirms vairākiem gadiem izsludināts Interpola meklēšanā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!