Uzņēmējs un "Inbox.lv" izveidotājs Andris Griķis savus pretrunīgi vērtētos komentārus par konfliktu Ukrainas austrumos, kas pagājušajā nedēļā izskanēja "RīgaTV 24" raidījumā "Preses klubs", skaidro ar starptautisko likumdošanu. Viņš arī aicina noskatīties visu raidījumu, lai saprastu sarunas kontekstu un izvairītos no tendenciozas interpretēšanas.

Pagājušajā nedēļā raidījumā "Preses klubs", diskutējot par gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, Griķis pauda viedokli, ka Krievijas armija nav Ukrainā, to pamatojot ar informāciju, ko guvis no savas meitas, kura strādā Latvijas pārstāvniecībā ANO Ženēvā. Tas izraisīja pamatīgu vētru un viedokļu sadursmes sociālajos tīklos.

Kā atbildē portālam "Delfi" tagad norāda Griķis, pirms izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, viņš aicina noskatīties visu raidījumu. "Ar mērķi gūt pilnu un objektīvu priekšstatu par manis pausto viedokli, aicinu ikvienu noskatīties pilnīgi visu raidījumu, vai vismaz beigu daļu, nevis kādu fragmentu. Tikai tā var saprast sarunas kontekstu un izvairīties no neprecīzas vai tendenciozas interpretēšanas, ko rada kāds video fragments," sacīja Griķis.

Griķis uzsver, ka savu viedokli viņš ir balstījis uz starptautisku likumdošanu un ANO saistošo "de jure" principu. Viņš arī precizē paša raidījumā pausto viedokli, ka "Buk" raķeti izšāva ukraiņi: "Manis pieminēto "buku" izšāva "Donbasa ukraiņi", nevis ukraiņi nenoteiksmē," portālam "Delfi" sacīja uzņēmējs.

"No starptautiskās likumdošanas Krievijas armijas Ukrainā nav un Ukraina nav izsludinājusi karastāvokli. Nav Krievijas armijas, nav pierādījumu nekādu," pirms nedēļas raidījumā uzsvēra Griķis. Viņš arī sacīja, ka, apspriežot Krieviju, jābūt uzmanīgiem un diplomātiskiem.

Griķis uzskata, ka būtu jāizvairās no divkosības un norādīja, ka situāciju Ukrainā varētu salīdzināt ar palīdzību, ko amerikāņi snieguši kurdiem. "Mēs nevaram teikt, ka Amerikas armija karo par kurdiem. Sūtīt militārus konsultantus, ieročus... Tas atbilst starptautiskajai praksei! "Mums viņi simpatizē," saka amerikāņi par kurdiem un sūta viņiem ieročus un konsultantus," ironizēja uzņēmējs. Tas pats, viņaprāt, attiecināms uz konfliktu Donbasā: "Putinam simpatizē donbasieši! De jure nav Krievijas armijas Donbasā."

"Inbox.lv" vadītājs raidījumā "Preses klubs arī atzina, ka Krievija ir sūtījusi uz Donbasu modernus ieročus, arī raķešu sistēmu "Buk". "Krievi aizsūtīja "Buk". Ukraiņi kaut kur ne tur iešāva, iešāva holandiešu lidmašīnai. Baigā šmuce. Bet tas nebija krievu oficieris, seržants Petrovs, Sidorovs, Ivanovs," stāstīja Griķis.

Pēc šī raidījuma publiskajā telpā sākās asa diskusija, piemēram, vairāki "Twitter" lietotāji asi nosodīja Griķa viedokli.

Jau ziņots, ka Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši vismaz 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!