Foto: LETA
Saeimas deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas no 2013.gada 1.janvāra palielinās sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē un necieņu pret valsts simboliem.

Par to nobalsoja 60 deputāti, bet atturējās 27 deputāti no "Saskaņas centra" frakcijas.

Grozījumi paredz paaugstināt naudas sodu par nereģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, līdzšinējo 20 latu vietā nosakot 40 līdz 100 latu naudas sodu.

Pienākumu reģistrēt transportlīdzekli nereti neievēro, lai, piemēram, izvairītos no sodiem, kas piemēroti par satiksmes noteikumu pārkāpumiem, norādījuši deputāti.

Ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt mazāku naudas sodu par luksofora papildsekcijas signāla neievērošanu, kas ir mazāk būtisks pārkāpums nekā aizliedzošā pamatsignāla neievērošana. Par braukšanu, ja papildsekcijā nav iedegts zaļās bultas signāls, mopēda vadītajam varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt piecu latu lielu sodu, bet citu transportlīdzekļu vadītājam – sodu no 20 līdz 40 latiem.

Savukārt sodu par braukšanu ar transportlīdzekli, kam ir nepietiekams riepu protektora dziļums, varēs attiecināt uz jebkuru transportlīdzekli.

Vadītājam par šo pārkāpumu paredzēts izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu no 10 līdz 40 latiem, par transportlīdzekļa ekspluatāciju atbildīgajai personai – naudas sodu no 40 līdz 100 latiem, bet juridiskajai personai – no 50 līdz 500 latiem.

Paredzēts arī ieviest atbildību mopēdu vadītājiem par braukšanu bez obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas – piedāvātais soda apmērs ir 20 līdz 40 latu. Attiecībā uz citiem transportlīdzekļiem soda apmērs paliks nemainīgs – no 60 līdz 80 latiem.

Tāpat likumprojekts paredz ieviest atbildību par klajas necieņas izrādīšanu Vidzemes, Latgales, Kurzemes vai Zemgales ģerbonim un vienlaikus no 250 līdz 500 latiem palielināt maksimālo sodu par klajas necieņas izrādīšanu Latvijas valsts karogam, valsts ģerbonim un valsts himnai.

Šīs izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!