Foto: DELFI
Turcijas uzņēmums "GAMA GÜC Sistemleri Muhendislik ve Taahhut" ("GAMA"), kas uzvarēja konkursā par Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) energobloka rekonstrukcijas darbu veikšanu, noliedz savu saistību ar otrdien "Latvenergo" veikto kratīšanu un vadības pārbaudi.

"GAMA" grupas valdes loceklis Ozgūrs Umuts Eroģlu biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra, ka kompānija līdz šim nav saņēmusi nekāda veida informāciju par Latvijas tiesībsargājošo institūciju veiktajām darbībām "Latvenergo".

""GAMA" vienmēr ir uzskatījusi "Latvenergo" par respektablu uzņēmumu ar ļoti labu reputāciju. Mēs joprojām esam pārliecināti, ka visi "Latvenergo" darbinieki ir vērtīgi profesionāļi ar augstiem godīguma standartiem," norādīja Eroģlu.

"GAMA" valdes loceklis apgalvoja, ka kompānija savu 50 gadu pastāvēšanas laikā nekad nav bijusi iesaistīta nelikumīgās darbībās vai arī nelikumīgu maksājumu došanas vai piedāvāšanas gadījumos. Arī "Latvenergo" rīkotais konkurss nav bijis izņēmums.

Eroģlu uzsvēra, ka "GAMA" par TEC-2 rekonstrukcijas darbu veicēju tika izvēlēta stingra konkursa kārtībā, piedāvājot zemāko cenu ar augstākajām tehniskajām un komerciālajām priekšrocībām klientam.

Kā ziņots, TEC-2 projekta finansēšanai "Latvenergo" parakstījis aizdevuma līgumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) un Eiropas Investīciju banku par kopumā 175,62 miljoniem latu.

"Latvenergo" rīkotajā konkursā par TEC-2 otrā energobloka rekonstrukciju uzvarēja "GAMA", ar kuru līgums tika parakstīts 3.martā. Rekonstrukcijas procesa tehniskajai uzraudzībai tiks piesaistīta arī konsultantu kompānija - Šveices uzņēmums "AF Colenco".

Pēc parametriem otro energobloku ir paredzēts celt līdzīgu pirmajam, kas tika nodots ekspluatācijā 2009.gada 6.maijā. Rīgas TEC-2 otrā energobloka uzstādītā elektriskā jauda būs 427 megavati, bet siltuma jauda - 270 megavati.

Saskaņā ar "GAMA" prognozēm rekonstrukcijas darbi TEC-2 sāksies šā gada augustā vai septembrī un projekts tiks noslēgts trīs gadu laikā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija un aculiecinieku stāstītais, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šodien veic operatīvos pasākumus saistībā ar "Latvenergo" vadības darbību, tostarp notikušas kratīšanas uzņēmuma valdes locekļu kabinetos, automašīnās un citur. Neoficiālā informācija liecina, ka KNAB aktivitātes ir saistītas ar TEC-2 rekonstrukcijas otrās kārtas projektu.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) aģentūrai LETA apstiprināja, ka kratīšana notikusi "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Aigara Meļko kabinetos. Kratīšanas laikā bijis pieaicināts arī "Latvenergo" darbību pārraugošās Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvis.

EM rīcībā pagaidām nav ziņu, ka šīs lietas ietvaros kāds būtu aizturēts. Aģentūra LETA noskaidroja, ka KNAB interesējas par Miķelsona, Meļko un vēl vairāku ar TEC-2 rekonstrukciju saistītu vadošu darbinieku rīcību. Viņu vidū ir arī "Latvenergo" ražošanas tehniskais direktors Gunārs Cvetkovs, "Latvenergo" koncerna uzņēmuma AS "Sadales tīkls" valdes loceklis Andrejs Stalažs un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!