Foto: F64
Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pēc tikšanās ar iedzīvotājiem, kuri pieprasa par malumedībām aizdomās turētā Jelgavas novada domes priekšsēža Ziedoņa Caunes vadītās domes atkāpšanos, nolēmis Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā rosināt diskusiju par iespējamiem grozījumiem pašvaldību likumā, lai paredzētu regulējumu pašvaldības domes atlaišanai arī pēc iedzīvotāju iniciatīvas, informē ministra padomniece Maija Pētermane.

Ministrs uzskata, ka iedzīvotājiem būtu jādod plašākas iespējas ietekmēt pašvaldības un rosināt novada vai pilsētas domes atlaišanu, ja lielākā daļa vēlētāju ir neapmierināti ar tās darbu. "Arī pašvaldību deputāti ir tautas vēlēti un viņiem ir jāuzņemas atbildība par savu darbu sabiedrības priekšā," norāda Vējonis.

Ministrs trešdien tikās ar Jelgavas novada iedzīvotāju pārstāvjiem, kuri savākuši parakstus pret Jelgavas novada domes priekšsēdētāju Cauni. Taču normatīvie akti patlaban neparedz iespēju atbrīvot domes priekšsēdētāju vai pašvaldības domi pēc vēlētāju iniciatīvas neuzticības vai pieļautu pārkāpumu dēļ, skaidro Pētermane.

Ministrs uzskata, ka Jelgavas novada pašvaldības gadījums norāda uz nepieciešamību meklēt juridiskus instrumentus, kā iedzīvotājiem dot plašākas iespējas ietekmēt pašvaldību darbu ne vien reizi četros gados vēlēšanās, bet arī ievēlētās pašvaldības domes pilnvaru termiņa laikā.

Jau vēstīts, ka daudzi Jelgavas novada iedzīvotāji atbalsta aicinājumu Caunem atkāpties no amata saistībā ar aizdomām par dalību nelikumīgās medībās. Marta sākumā Jelgavas novada Platones pagastā tika konstatētas nelikumīgas medības, pēc kurām atrasti divi nošauti meža dzīvnieki - stirnu āži. Saistībā ar malumedībām Jelgavas novada Platones pagastā policijā sākta krimināllieta un nozīmētas ekspertīzes, un policija pārbauda arī iespējamo Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Caunes līdzdalību tajās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!