Foto: LETA
Latvijā dzīvojošajiem čigāniem sestdien, 18.februārī, ir jāiet uz referendumu un jābalso pret grozījumiem Satversmē, kas paredz valsts valodas statusu piešķirt krievu valodai, šādu viedokli pauda Latvijas čigānu organizāciju pārstāvji.

Čigānu kultūras attīstības centra vadītājs Kaspars Antess uzsvēra, ka čigāniem pret grozījumiem būtu jābalso kaut vai tikai tādēļ, ka Latvijas valsts atbalsta un rūpējas par čigānu kopienu. "Esmu bijis vairākās Eiropas valstīs un saviem tautiešiem stāstu, ka ne visur pret čigāniem ir tik labvēlīga attieksme kā Latvijā. Mums ir jābūt pateicīgiem un lojāliem pret Latvijas valsti," sacīja Antess.

Viņš atzinīgi novērtē Latvijas valsts institūciju ieguldījumu mazākumtautību kultūras attīstībā. "Man ir izveidojusies ļoti veiksmīga sadarbība ar latviešu sabiedriskajām organizācijām, kuras vienmēr ir atsaucīgas un gatavas īstenot kopīgas idejas. Diemžēl ar krievu sabiedriskajām organizācijām šāda sadarbība neveidojas. Nezinu, - tā ir tikai sakritība vai kultūras īpatnības," savā pieredzē dalījās Antess.

Viņa ģimene jau četrās paaudzēs ir Latvijas pilsoņi, tādēļ viņi pat nepieļauj domu, ka Latvijā krievu valodai būtu nepieciešams valsts valodas statuss.

Antess atzīst, ka čigāni ir ļoti dažādi, esot čigānu organizācijas, kas runā tikai krievu valodā. Mūsu organizācijā darbojas cilvēki, kuri ir integrējušies Latvijas sabiedrībā, viņi ir izglītoti un profesionāļi katrs savā jomā. "Ir čigāni, kuriem ir problēmas ar rakstību latviešu valodā, mēs cenšamies viņiem palīdzēt apgūt latviešu valodu. Mēs palīdzam vecākiem atrast viņu bērniem piemērotākos bērnudārzus, skolas, jo ne visiem ir pietiekamas zināšanas, lai nokārtotu nepieciešamās formalitātes. Ir svarīgi, lai jaunā čigānu paaudze būtu izglītota un spētu atrast savu vietu dzīvē," teica Antess.

Viņš aicināja visus savus tautiešus, kuri vēl šaubās un nezina, kā balsot, izrādīt cieņu Latvijas valstij un latviešiem un balsot pret grozījumiem Satversmē.

Daugavpils Čigānu kultūras attīstības biedrība "ME-Roma" priekšsēdētājs Boriss Petrovs atzina, ka biedrībā jautājums par balsojumu referendumā nav apspriests, bet viņš personīgi uzskata, ka Latvijā ir jābūt tikai vienai valsts valodai - latviešu valodai, tādēļ referendumā jābalso pret grozījumiem Satversmē.

Kā ziņots, tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz piešķirt valsts valodas statusu krievu valodai, notiks sestdien. Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!