Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars uzskata, ka e-vēlēšanu sistēmu Latvijā būtu mērķtiecīgi ieviest tikai pēc tam, kad būs ieviestas iedzīvotāju identifikācijas kartes.
CVK informē, ka vēlēšanu administratori konceptuāli atbalsta e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu, tomēr, lai tā būtu droša, baudītu sabiedrības uzticību un atpelnītu tās izveidē ieguldāmos finanšu un darbaspēka resursus, ir jānodrošina vairāki priekšnoteikumi - Latvijā ir jāievieš iedzīvotāju identifikācijas kartes, kuras būtu izmantojamas arī e-balsošanā.

Tādējādi valsts nodrošinātu, ka e-vēlēšanu sistēma ir pieejama katram Latvijas vēlētājam, kurš vēlēšanu laikā nevar ierasties vēlēšanu iecirknī. Ieviešot interneta balsošanu, pirms ir ieviestas identifikācijas kartes, e-vēlēšanu sistēma būs pieejama ļoti nelielam skaitam vēlētāju – tiem pilsoņiem, kuru rīcībā ir e-paraksts.

Ieviešot e-vēlēšanu sistēmu, ir arī jāpārdomā, vai Latvija var atļauties divas vēlētāju reģistrācijas kārtības – vēlētāju reģistru Eiropas Parlamenta vēlēšanās un pašvaldību vēlēšanās un pasu spiedogu sistēmu Saeimas vēlēšanās un tautas nobalsošanās. Tā kā e-vēlēšanu sistēmu var lietot tikai kopā ar vēlētāju reģistra sistēmu, tad, nemainot vēlētāju reģistrācijas kārtību, e-vēlēšanu sistēmu varēs izmantot tikai pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

CVK arī uzskata, ka, nosakot e-vēlēšanu sistēmas ieviešanas termiņus, ir jāparedz iespēja CVK savlaicīgi pirms vēlēšanām organizēt neatkarīgu e-vēlēšanu sistēmas auditu. Tā kā par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu atbildīgā institūcija ir Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts, vēlēšanu administratoriem ir jābūt iespējai pārliecināties, ka izveidotā e-vēlēšanu sistēma ir droša un neapdraud vēlēšanu procesu.

Jau vēstīts, ka pagaidām nav skaidrs, vai 2009.gadā pašvaldību vēlēšanās būs iespējams balsot internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!