Foto: LETA
Darbam pašvaldību vēlēšanu komisijās būs izvēlēti iespējami labākie darbinieki, tomēr kļūmes vēlēšanu procesa organizēšanā vai balsu apkopošanā būs iespējamas vienmēr, intervijā atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Vaicāts, vai viņš var garantēt, ka šajās pašvaldību vēlēšanās neatkārtosies Kubulu vēlēšanu iecirkņa bēdīgā pieredze, kad 9.Saeimas vēlēšanās tika falsificēti balsošanas rezultāti, Cimdars atzīmēja, ka par precīzu un godprātīgu vēlēšanu likuma ievērošanu iecirkņu vēlēšanu komisiju darbiniekiem tiek atgādināts apmācību semināros.

"Tomēr jāņem vērā, ka darbs vēlēšanu iecirkņu komisijās šiem cilvēkiem nav pamatdarbs. Drīzāk tas ir raksturojams kā sabiedrisks darbs vai talka. Bet sekas viņu tīšu vai netīšu kļūdu gadījumā ir tik nopietnas, ka var izraisīt pat jukas, jo apstrīdētu vēlēšanu dēļ nebūs, kas pieņem leģitīmus lēmumus valstī vai pašvaldībā. Es noteikti varu apgalvot, ka darbam vēlēšanu komisijās tiek izvirzīti kompetentākie un godprātīgākie cilvēki, bet nevar galvot, ka noguruma, satraukuma vai provokācijas rezultātā neradīsies kāda kļūda. To es nezinu, bet ceru, ka tā nevienā vēlēšanu iecirknī nenotiks," sacīja CVK vadītājs.

Cimdars atgādināja, par sabiedrisko novērotāju programmu. "Sabiedrisko novērotāju apmācības programmu, kad tā tiks pilnveidota un aptvers visas vēlēšanu organizēšanas un balsu skaitīšanas nianses, varēs izmantot arī cilvēki, kas piesakās darbam iecirkņu vēlēšanu komisijās. Tagad viņi ar šo programmu labprātīgi var atsvaidzināt savas zināšanas, bet nākotnē kārtība, kādā cilvēki piesakās darbam vēlēšanu iecirkņos, varētu tikt mainīta. Ja kandidātiem pirms tam būtu jāiziet obligāta apmācība, mazinātos risks, ka darbinieku nekompetences dēļ balsošana vēlēšanu iecirknī var nojukt. Tas ļautu izvairīties no situācijām, kad darbā vālēšanu iecirkņu komisijās piesakās cilvēki, kas pilnīgi nepazīst balsošanas procedūru. Viņu motivācija ir vai nu mazliet nopelnīt, vai arī viņus pieteikties pierunā kāda politiskā partija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!