Foto: LETA
Pašlaik mediķu algas ir "absolūti neadekvātas" un tam tuvākajā laikā jāpieaug no vidēji 524 latiem pirms nodokļu nomaksas līdz 1391 latam, pirmdien publicētajā intervijā laikrakstam "Diena" atzinusi veselības ministre Ingrīda Circene (V).

" Par to darbu, ko dara medicīnas darbinieki, arī māsas un ārstu palīgi, viņu algas ir absolūti neadekvātas. Tā ir viena no projekta sastāvdaļām, kuru mēs rakstām kā nākamo likumu, – ārsta alga no 524 latiem uz papīra jāpieaudzē līdz 1391 latam uz papīra par vienu slodzi. Plānojam, ka pakāpenisku algu palielināšanu varētu sākt jau šī gada pēdējos trijos mēnešos. Protams, sākotnēji pieaugums nebūs lielāks par 10%, bet kāpne ir izstrādāta," laikrakstam paudusi ministre.

Viņa arī norādījusi, ka, salīdzinot ar iepriekšējām valdībām, šī valdība saprot, ka veselības aprūpe iepriekš ir nopietni apdalīta. "Arī tas, ka mēs pagājušogad dabūjām vairāk nekā 50% no visa budžeta pieauguma kā savu bāzi, parādīja, ka valdība kopumā saprot aprūpes nozīmi," skaidrojusi ministre.

"Varbūt mums ir par maz veselībai no IKP, ne velti es saku, ka mums vajag nevis 500 miljonu, bet vienu miljardu latu gadā. Tā ka ar uzstādījumu mums viss ir skaidrs. Es, protams, nepretendēju, lai vienai vai otrai nozarei ņemtu nost, jo visiem trūkst. Taču mēs esam izstrādājuši veselības apdrošināšanas koncepciju, ka mums ilgtermiņā ir vajadzīgs stabils, prognozējams pieaugums [..]," norādījusi Circene.

Jau ziņots, ka stabila finansējuma iegūšanai VM plāno saistīt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ar nodokļu nomaksu. VM ieskatā, piemērotākais risinājums joprojām ir atsevišķa veselības nodokļa ieviešana 3,65% apmērā, nodalot to 4% apmērā no spēkā esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes. Tādējādi tiesības saņemt no valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus tiktu sasaistītas ar valsts veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu nomaksu vai paziņošanu par aprēķināšanu. "Iedzīvotāju ienākuma nodoklis veido daļu no kopējiem budžeta ieņēmumiem un ir vairāk sasaistīts ar veselības izdevumiem," uzsver VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!