Foto: LETA
Nākamgad veselības aprūpes budžetam jābūt tādam, lai būtu iespējams sniegt ārstniecības pakalpojumus un pildīt tiešos pienākumus, sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (V), komentējot nākamā gada budžeta sagatavošanas procesu.

Viņa norādīja, ka patlaban tiek diskutēts par to, kā varētu reorganizēt līdzekļus, lai tos izmantotu efektīvāk, kā arī tiek runāts par sociālās drošības tīkla pasākumiem, jo sociāli ekonomiskā situācija nedaudz uzlabojas, piemēram, samazinās bezdarba līmenis.

Arī Labklājības ministrijas informatīvajā ziņojumā, ko šonedēļ izskatīja valdība, teikts, ka veselības aprūpes jomā līdz šim līdzmaksājumi tika kompensēti personām ar zemiem ienākumiem un trūcīgajiem, taču nākamajos gados personas ar zemiem ienākumiem nevarēs saņemt veselības aprūpes pakalpojumus ar atvieglotiem nosacījumiem.

Savukārt otrdienas valdības sēdes protokolā teikts, ka Veselības ministrijai būtu jāizstrādā grozījumi Pacientu tiesību likumā, nosakot, ka noteikumi par Ārstniecības riska fondu un iespējām saņemt no tā atlīdzību stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Circene arī sacīja, ka ātrāk par 2013.gadu nevar runāt par veselības aprūpes budžeta pieaugumu un tā noteiktu daļu no iekšzemes kopprodukta.

Jau ziņots, ka tikšanās laikā ar starptautiskajiem aizdevējiem panāktas pirmās vienošanās par 2012.gada valsts budžetu, žurnālistiem pēc tikšanās apliecināja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Faktiski esot panākta gala vienošanās par nākamā gada makroscenāriju, kas paredz ekonomikas izaugsmi 2,5% apmērā, inflāciju - 2,4% apmērā un budžetu ar deficītu, ne lielāku par 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Panāktas gandrīz visas vienošanās par budžeta ieņēmumu daļu, un patlaban vienīgais atvērtais jautājums esot plānotie budžeta ieņēmumi no fotoradaru darbības, par kuriem vēl būšot papildu sarunas.

Turpmākajās dienās tikšot skatīti iespējamie budžeta konsolidācijas virzieni.

Piektdien, 4.novembrī, plānota valdības ārkārtas sēde, kurā tiks spriests par nākamā gada valsts budžetu. Šajā sēdē paredzēts lemt par sociālās drošības stratēģijas tīkla pasākumiem, kurus valdība apsprieda šodienas sēdē. Šodien ministri priekšlikumus pieņēma zināšanai, kā arī uzdeva virkni uzdevumu, tostarp iepazīties ar Igaunijas pieredzi. Sagaidāms, ka līdz piektdienai tiks precizēti arī ar šiem pasākumiem saistītie izdevumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!