Foto: DELFI Aculiecinieks
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien balsojumā apstiprināja oficiālos 11.Saeimas vēlēšanu rezultātus un jaunās Saeimas pirmā sēde notiks 17.oktobrī plkst. 9.

Saskaņā ar oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem uzvarētājs "Saskaņas centrs" ieguvis 31 deputātu krēslu jaunajā parlamenta sasaukumā, Zatlera Reformu partija (ZRP) - 22 mandātus, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 vietas Saeimā.

No Rīgas ievēlēti Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Artūrs Rubiks, Boriss Cilevičs, Nikolajs Kabanovs, Sergejs Mirskis, Igors Pimenovs, Mihails Zemļinskis, Irina Cvetkova, Igors Meļņikovs, Sergejs Potapkins, Ņikita Ņikiforovs, Igors Zujevs. Latgales vēlētājus pārstāvēs Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Raimonds Rubiks, Jeļena Lazareva, Dmitrijs Rodionovs, Aleksandrs Jakimovs, Vladimirs Nikonovs, Marjana Ivanova-Jevsejeva. No Vidzemes saraksta ievēlēti Sergejs Dolgopolovs, Jānis Ādamsons, Ivans Klementjevs, Viktors Jakovļevs un Aleksandrs Sakovskis. Zemgales vēlētāji mandātu devuši Vitālijam Orlovam, Ivaram Zariņam, Vladimiram Reskājam, bet Kurzemes vēlētāji – Valērijam Agešinam un Andrejam Elksniņam.

Pirmo reizi vēlēšanās startējusī Zatlera Reformu partija ierindojusies otrajā vietā ar 22 iegūtiem mandātiem.

No Rīgas apgabala vēlēšanu saraksta ievēlēti Edmunds Sprūdžs, Vjačeslavs Dombrovskis, Kārlis Eņģelis, Inga Bite un Valdis Liepiņš, no Vidzemes – Valdis Zatlers, Romualds Ražuks, Gunārs Rusiņš, Elīna Siliņa, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Jānis Upenieks, Guntars Bilsēns. No Zemgales saraksta deputātu vietas būs Klāvam Olšteinam, Jānim Ozoliņam, Ingai Vanagai, Viktoram Valainim. Kurzemes vēlētāji mandātu devuši Inesei Lībiņai-Egnerei, Initai Bišofai, Jānim Junkuram un Edmundam Demiteram, bet no Latgales saraksta ievēlēti Juris Viļums un Gunārs Igaunis.

"Vienotībai" vēlētāji devuši 20 mandātu. No Rīgas saraksta ievēlēti Andris Vilks, Ojārs Ēriks Kalniņš, Andrejs Judins, Ilze Viņķele, Andris Buiķis, Ingūna Rībena, no Kurzemes – Solvita Āboltiņa un Janīna Kursīte-Pakule. No Latgales jaunajā parlamentā darbosies Aleksejs Loskutovs un Jānis Lāčplēsis, no Vidzemes – Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, Ilma Čepāne, Ainars Latkovskis, Ina Druviete, Dzintars Ābiķis un Edvards Smiltēns. Zemgales vēlētājus pārstāvēs Atis Lejiņš, Dzintars Zaķis un Jānis Reirs.

Nacionālajai apvienībai ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" jaunajā Saeimā būs 14 deputātu vietu.

Rīgu pārstāvēs Einārs Cilinskis, Dzintars Rasnačs, Ilmārs Latkovskis un Dāvis Stalts. No Kurzemes ievēlēti Gaidis Bērziņš un Dzintars Kudums. Latgali jaunajā Saiemā pārstāvēs Inese Laizāne, Vidzemi – Raivis Dzintars, Jānis Dombrava, Ināra Mūrniece, Romāns Naudiņš, Kārlis Krēsliņš, bet Zemgales vēlētājus – Imants Parādnieks un Vineta Poriņa.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienībai būs 13 mandātu, kurus no Rīgas saraksta ieguvuši Raimonds Vējonis un Kārlis Seržants, no Kurzemes – Dana Reizniece-Ozola, Aija Barča un Jānis Vucāns, no Latgales – Jānis Klaužs un Rihards Eigims. No Vidzemes vēlēšanu apgabala mandātu iegūst Jānis Dūklavs, Ingmārs Līdaka un Iveta Grigule, bet no Zemgales saraksta ievēlēti Augusts Brigmanis, Andris Bērziņš un Uldis Augulis.

SC guvusi 259 930 balsis jeb 28,362% balsu, ZRP - 190 856 jeb 20,825%, "Vienotība" - 172 563 jeb 18,829%, Nacionālā apvienība - 127 708 jeb 13,880%, bet ZZS - 111 957 jeb 12,215% balsu.

Vēlēšanu rezultātā Saeimā neiekļuva šādi politiskie spēki: Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, Kristīgi demokrātiskā savienība, Šlesera Reformu partija LPP/LC, "PCTVL - Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", "Par prezidentālu republiku", "Pēdējā partija", "Tautas kontrole" un partija "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām".

Jau vēstīts, ka 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanas notika 17.septembrī pēc tam, kad gandrīz 95% Latvijas iedzīvotāju 23.jūlijā nobalsoja par 10.Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!