Foto: AFI
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) plānots izskatīt līdz ceturtdienai saņemtās sūdzības par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, informēja CVK.

CVK sēdē sestdien paredzēts izskatīt sūdzības par vēlēšanu rezultātiem desmit pašvaldībās – Jūrmalā, Alojas novadā, Babītes novadā, Ķekavas novadā, Līvānu novadā, Olaines novadā, Madonas novadā, Riebiņu novadā, Saulkrastu novadā un Viļānu novadā.

Šajās vēlēšanās pirmo reizi spēkā ir nosacījums, ka vēlēšanu rezultāti vispirms ir apstrīdami CVK, nevis tiesā. Līdz ar to CVK, izskatot sūdzības, uzklausīs gan sūdzību iesniedzējus, gan vēlēšanu komisiju pārstāvjus.

Saskaņā ar Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumu vēlēšanu komisiju lēmumus par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu CVK var apstrīdēt triju darbdienu laikā. Tiesības iesniegt šādu sūdzību ir kandidātu sarakstu iesniedzējiem un deputātu kandidātiem.

CVK saņemtās sūdzības jāizskata triju dienu laikā. Savukārt CVK lēmumu triju darbdienu laikā iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā, kurai lieta jāizskata septiņu dienu laikā. Tiesas pieņemtais lēmums ir galīgs un vairs nav pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!