Valsts darba inspekcija (VDI) šī gada februārī un martā veikusi tematiskās pārbaudes kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumos, apsekojot 156 uzņēmumus visā Latvijā, un vairākos uzņēmumos liegusi izmantot nedrošas iekārtas, informē inspekcija.

Tematiskās pārbaudes laikā kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumiem kopumā izdoti 142 rīkojumi, kuros uzdots novērst 1008 pārkāpumus. Piemēroti arī 13 administratīvie sodi, uzliekot soda naudu par kopējo summu 1750 lati. Pērn kopumā tematisko pārbaužu laikā, kuros tika apsekoti 167 kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumi, tika izdoti 152 rīkojumi, uzdodot novērst 950 pārkāpumus.

Pērn tematiskās pārbaudes laikā kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumos VDI apturēja trīs nedrošu iekārtu darbību, taču šogad to skaits trīskāršojies.

Kurzemes reģionā uzņēmumā "Termīts C" VDI atklājis nedrošu zāģa ripas aizsargkonstrukciju, un zāģa darbība apturēta līdz brīdim, kamēr to aprīkots ar atbilstošu aizsargu. Savukārt uzņēmumā "A-J Timber" apturēti trīs ripzāģi ar nedrošiem aizsargapvalkiem, turklāt vienam no tiem nebija aizsargapvalka piedziņas siksnai un skriemeļiem, savukārt garenzāģim piedziņas siksna un skriemeļi bija bez aizsargapvalka. Uzņēmumā "Havars" tika apstādināts ripzāģis, kam nebija aizsargmehānisma, taču uzņēmums darba aizsardzības pārkāpumus ir novērsis un saņēmis Darba inspekcijas atļauju turpināt darbu.

Latgales reģionā izteikts brīdinājums uzņēmumam "Revalplus" par nepilnīgu ripzāģa aizsargmehānismu. Arī šis uzņēmums trūkumus ir novērsis un tam dota VDI atļauja turpināt darbu.

Vidzemes reģionā uzņēmumā "Sters G" darba vieta pie ripzāģa nebija aprīkota ar mākslīgo apgaismojumu, bet dabīgais apgaismojums nenodrošināja drošus darba apstākļus. Bez tam ap darbgaldu nebija novāktas skaidas, kā dēļ izveidojies paaugstinājums darba vietā attiecībā pret galda virsmu, kas traucējis droši veikt darbu, pārvietoties ap iekārtu, kā arī darbiniekiem radījis ergonomiska rakstura problēmas.

Zemgales reģionā uzņēmumā "Lielvārdes meliorācija" konstatēts, ka trīs iekārtām nav atbilstošu aizsargnožogojumu, par ko izdots brīdinājums par iekārtu apturēšanu. Uzņēmums pārkāpumus ir novērsis. Bez tam šajā uzņēmumā divām kravas celšanas iekārtām nebija tehniskā dokumentācija un veikta tehniskā pārbaude. Iekārtas apdraudēja nodarbināto drošību un veselību, tāpēc izdots rīkojums šo iekārtu darbības apturēšanai.

Tematiskajās pārbaudēs inspektori konstatēja arī virkni citu pārkāpumu - uzņēmumos nebija veikts risku novērtējums, tāpat teju pusē no visiem tematiskajā pārbaudē apsekotajiem uzņēmumiem nodarbinātie nebija izgājuši obligātās veselības pārbaudes. Savukārt darba vietās nebija izvietotas drošības zīmes, piemēram, ja 2007. gadā drošības zīmes bija izvietotas 93% apsekoto uzņēmumu, šogad tās ir tikai 69% uzņēmumu.

VDI atgādina, ka pagājušajā gadā kokapstrādes nozarē reģistrēti 117 nelaimes gadījumi darbā, no tiem 17 smagi nelaimes gadījumi un viens letāls. No 17 reģistrētajiem smagiem nelaimes gadījumiem deviņos gadījumos (52,9 %) trauma gūta, strādājot ar iekārtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!