Par darba aizsardzības likuma pārkāpumiem Valsts darba inspekcija (VDI) sodījusi Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru ar Ls 100, kas viņam būs jāsamaksā no savas kabatas, informē “Dienu”.
Pārbaudē augustā VDI konstatēja, ka Operas tehniskā personāla – galdnieku, butaforu, kurpnieku u.c. darba apstākļi neatbilst nekādiem drošības noteikumiem, un cilvēki strādā neveselīgā, nedrošā vidē. Operas pagrabstāvā vienā telpā bez ventilācijas strādājuši galdnieki un metinātāji, bet strādnieki nav bijuši nodrošināti ar respiratoriem. Arī Operas darbnīcās Muzikālajā teātrī tiek pārkāptas drošības normas, jo butafori, kas izmanto kairinošas ķīmiskas vielas, strādā bez aizsarglīdzekļiem, raksta “Diena”.

Drošība nav ievērota arī darbnīcās Teātra ielā. Inspekcija norāda, ka darbiniekiem Opera nav nodrošinājusi veselības pārbaudes un pienu, kā to paredz likums. Darba drošības neievērošana ir bīstama, jo sekas var būt arodslimība.

VDI un A.Žagars vienojās, ka Opera inspekcijai nosūtīs rīcības programmu par darba apstākļu uzlabošanu.

A.Žagars “Dienai” sacīja, ka sodu samaksās, taču viņš norādīja, ka pie VDI norādītajiem trūkumiem vainojams valsts nepietiekamais finansējums Operai, kas neļāva atvēlēt līdzekļus darba drošībai. Jau kopš 1995.gada, kad Opera nodota ekspluatācijā, darbinieki strādā nepiemērotās telpās, jo nav izveidoti cehi izrāžu sagatavošanai.

Iespēja uzlabot darba apstākļus Operai būšot nākamgad, jo tās budžets pirmo reizi atbildīs Operas vajadzībām, sacīja direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!